Nieuwe eigenaar voor luchtvaartmaatschappij Condor na faillissement Thomas Cook

© EPA-EFE

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT neemt Condor over. De Duitse vakantievlieger was in de problemen gekomen na het faillissement van zijn voormalige moedermaatschappij, de Britse toerismegigant Thomas Cook.

jvh

Condor kon de voorbije maanden alleen overeind blijven dankzij een noodkrediet van 380 miljoen euro van de Duitse overheid. Nu brengt PGL, de moederholding van LOT, dus redding voor de zowat 5.000 werknemers en 60 vliegtuigen van de Duitse maatschappij. De Poolse maatschappij won de biedstrijd van een aantal investeringsmaatschappijen. Het noodkrediet zal volledig worden terugbetaald, klonk het vrijdag.

LOT boekte vorig jaar voor het vierde jaar op rij een fikse passagierstoename. Het totale aantal passagiers kwam boven 10 miljoen uit, 1,3 miljoen meer dan het jaar voordien. Tegen 2024 wil de maatschappij aan 20 miljoen reizigers geraken, zo zei topman Rafal Milczarski eerder deze week.

De Poolse maatschappij heeft een vloot van 80 vliegtuigen. Ze is naar eigen zeggen winstgevend, maar exacte cijfers zijn er niet. De overname zou tegen april rond moeten zijn.

LEES OOK

Nu in het nieuws