Fedasil boos op Theo Francken na tweet: “Werknemer krijgt nu dreigtelefoons”

Bron © BELGA

Theo Francken Foto: BELGA

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veroorzaakt ophef bij Fedasil. Francken klaagt aan dat Fedasil tien paar bokshandschoenen koopt voor het asielcentrum in Poelkapelle. Hij plaatste daarbij een link naar een afbeelding van de offerteaanvraag, maar maakte de contactgegevens van de betrokken werknemer daarbij niet onzichtbaar. “De persoon in kwestie krijgt nu dreigtelefoons”, zegt directrice communicatie Mieke Candaele. “Dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst.”

Francken retweette de bewuste offerteaanvraag vrijdagochtend. De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie stelt zich de vraag of bokshandschoenen “het draagvlak voor asielopvang bij de bevolking versterken” en of “dit een goed signaal is naar bevolking en asielzoekers”.

“De weledele bokssport is een prachtige sport, maar ik vind dit ongepast om in asielcentra te geven. Mensen vluchten van oorlog en geweld en we gaan ze leren vechten”, sneert hij ook nog naar huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Francken vraagt de annulering van de bestelling, een onderzoek en sancties.

Fedasil: “Dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst”

Bij Fedasil, het federale agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, reageren ze ontstemd. De betrokken werknemer krijgt nu dreigtelefoons, zegt directrice communicatie Mieke Candaele. “Dat is uiteraard serieus, en dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst.”

Ook bij de inhoud van de boodschap heeft Fedasil bedenkingen. “Er zijn blijkbaar sporten voor asielzoekers en sporten voor Belgen. In Poelkapelle hebben ze een sportzaal, en daar hangt een boksbal, dus willen we bokshandschoenen voorzien zodat de mensen daar iets omhanden hebben. Maar als asielzoekers boksen, zijn ze blijkbaar automatisch vechtersbazen of criminelen.”

Fedasil kreeg van minister De Block een tijdje geleden al de vraag om misleidende berichten actief te bestrijden, vooral op sociale media. “Maar als zelfs parlementsleden ze beginnen verspreiden, wordt het natuurlijk moeilijk”, aldus Candaele.

Francken: “Verkeerd en ondoordacht signaal”

Francken is het niet eens met de kritiek van Fedasil. Hij haalt aan dat hij de contactgegevens niet zelf online plaatste, maar enkel een link legde naar een bericht van een andere Twitter-gebruiker. Bovendien werd de bewuste informatie “mét contactgegevens publiek gemaakt door Fedasil zelve bij de publicatie van de offerteaanvraag”, schrijft Francken verder nog.

Hij blijft ook inhoudelijk bij zijn standpunt: “Het is een verkeerd en ondoordacht signaal.”

Door jvh
AANGERADEN