Erdogan waarschuwt: “Crisis in Libië dreigt effect te hebben op hele Middellandse Zeegebied”

Bron © BELGA

Recep Tayyip Erdogan Foto: AFP

“De chaos in Libië dreigt een effect te hebben op het hele Middellandse Zeegebied als de rust niet zo snel mogelijk weerkeert”. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd bij een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Istanboel.

“We moeten een oplossing versnellen als we niet willen dat terroristische groeperingen zoals Islamitische Staat en al-Qaida er opduiken”, aldus Erdogan bij de opening van een nieuwe campus van de Turks-Duitse universiteit in aanwezigheid van Merkel. “Een einde maken aan deze crisis is ons hoofddoel.”

De situatie in Libië stond centraal op de internationale conferentie in Berlijn vorige week. Libië gaat gebukt onder een zwaar conflict tussen de door de VN gesteunde regering van nationale eenheid en de troepen van de Libische generaal Khalifa Haftar, na de val van dictator Moammar al-Qadhafi in 2011. Ankara steunt de Libische regering op militair vlak terwijl Haftar wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

Merkel en Erdogan zitten later op de dag samen achter gesloten deuren voor gesprekken over onder andere de situatie in het noordwesten van Syrië, waar tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen na een offensief tegen de rebellen in Idlib. Zowel Turkije als de Europese Unie vrezen een nieuwe toestroom van vluchtelingen.

Door jvh
AANGERADEN