Uitbener, heftruckchauffeur of gids? Laat je talent erkennen!

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: rr

Heftruckchauffeurs, uitbeners, gidsen en zeven andere beroepsgroepen kunnen voortaan officieel hun talent laten erkennen, zonder dat ze over een diploma hoeven te beschikken. De Vlaamse ministers van Werk en Onderwijs, Hilde Crevits en Ben Weyts, hebben een lijst klaar met tien beroepen die in aanmerking komen.

De bedoeling is dat je competenties kan laten erkennen die je hebt verworden dankzij een job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie. Zo kunnen werkzoekenden makkelijker een job vinden en worden knelpuntvacatures sneller ingevuld.

Het gaat in eerste instantie om heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur, uitbener-uitsnijder, kinderbegeleider voor baby’s en peuters, kinderbegeleider voor schoolgaande kinderen, medewerker groen- en tuinaanleg, medewerker groen- en tuinbeheer, onderhoudsmecanicien voor personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen, fitnessbegeleider en gids. Er werd gekozen voor beroepen waar veel vraag naar is.

Nog dit jaar zullen Vlamingen hun competenties kunnen laten beoordelen in testcentra. De criteria die daarvoor worden gebruikt, zijn even veeleisend als die voor onderwijsdiploma’s, zeggen Crevits en Weyts. Wie de beoordeling goed doorstaat, krijgt een officieel attest.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent