Ook Fabian Cancellara is onder de indruk, maar waarschuwt: “Hopelijk blijft Remco Evenepoel down to earth”

Foto: rr

Op uitnodiging van de organisatie van de Tour Down Under is Fabian Cancellara enkele dagen te gast in Australië. Als uittredend Olympisch kampioen tijdrijden is de 38-jarige Zwitser goed geplaatst om zijn licht te laten schijnen over de gouden race van dit jaar en uiteraard ook over Remco Evenepoel.

Mocht Fabian Cancellara trainer of ploegmanager zijn, hij zou zijn renners die willen schitteren op de Spelen van Tokio adviseren om dit jaar weg te blijven uit de Tour. “De mannen die de Tour rijden zullen het lastig krijgen tijdens de Olympische Spelen. De wegwedstrijd is de zaterdag erop en dan is het bijna onmogelijk om te adapteren. Je lichaam heeft dagen nodig om te wennen en je bioritme is in de war door het tijdverschil. De tijdrit is tien dagen verder, maar ook daar ben je in het nadeel als je de Tour hebt gereden.”

Tom Dumoulin, Primoz Roglic, Geraint Thomas en Chris Froome - vier kandidaten voor goud op de tijdrit in Tokio zullen wel de Tour en de Spelen proberen combineren. Cancellara gelooft in een andere aanpak. “Ik heb me in 2016 specifiek op de tijdrit van de Spelen voorbereid en wist de titel te pakken. Ik heb begrepen dat Rohan Dennis dat ook gaat doen, de regerend wereldkampioen. Het zal moeilijk worden om hem te verslaan.”

Ook Fabian Cancellara is onder de indruk, maar waarschuwt: “Hopelijk blijft Remco Evenepoel down to earth”
Foto: BELGA

In België is het nog niet duidelijk wie er naast Remco Evenepoel mag starten in de tijdrit van Tokio. “Victor Campenaerts, Wout van Aert, Laurens De Plus... Het wordt een interessant gevecht de komende maanden. Ik denk dat het raadzaam is om ook rekening te houden met wie het beste met de omstandigheden kan omgaan, de zomer in Tokio met veertig graden en een hoge vochtigheidsgraad is extreem. Als je daar goed tegen kan, heb je een streepje voor.”

Ook Cancellara keek in 2019 met verbazing naar de prestaties van Remco Evenepoel, maar blijft voorzichtig. “Ik zag of sprak Evenepoel tot dusver nog nooit. Maar hij lijkt me een loyale jongen. En vooral een sterk karakter. Hij zegt gewoon: ‘ik wil dit en dat winnen’. Sommigen bestempelen dat als arrogant. Maar eigenlijk is dat toch leuk? Van der Poel die zegt: ik wil in Tokio olympisch kampioen mountainbike worden. Geef ons meer van zulke jongens. Meer Evenepoels, meer Van der Poels, meer Bernals… Omdat dat ons ‘battles’ zal garanderen in de wielersport. En dat is waar mensen zitten op te wachten. They say what they want. Ze zeggen wat ze willen. Ze zijn daar niet bang voor: ze doen gewoon. En gaan daarna pas denken...”

“Ik lees dat Evenepoel de drie grote ronden wil winnen. Leuk. Waarom zou een Belg daar niet mogen over dromen? Al wordt het wel moeilijk op korte termijn. We zitten namelijk met een hele sterke generatie ronderenners.”

“De nieuwe Eddy Merckx? Dat gaat niet helpen”

Fabian Cancellara brak ook als piepjonge renner door bij de profs en beseft daarom maar al te goed wat Evenepoel doormaakt. “Zijn ontwikkeling is bijzonder. Die jongen lijkt me echt down to earth, hopelijk blijft hij dat ook. Het zal ook van de Belgische media afhangen hoe het hem zal vergaan. Ik heb begrepen dat hij nu al de nieuwe Eddy Merckx wordt genoemd, dat is iets wat hem niet gaat helpen. Die stempel zal hem blijven achtervolgen en als hij het niet waarmaakt, zal er kritiek komen.”

“Feit is: grote kampioenen moeten niet alleen kunnen omgaan met druk ín de koers, maar ook met de druk daarbuiten. Lukt dat niet, ben je niet ‘matuur’ genoeg, dan kan het snel bergaf gaan. Daar zal ook Evenepoel moeten mee leren omgaan.”

Momenteel zit Remco Evenepoel in Argentinië, waar hij zondag zijn seizoen begint in de Ronde van San Juan:

Ook Fabian Cancellara is onder de indruk, maar waarschuwt: “Hopelijk blijft Remco Evenepoel down to earth”
Foto: Hugo Coorevits
Door Bram Vandecapelle