De nieuwe hype in wielerland: UCI wil WK gravelbike organiseren

Foto: AFP

De internationale wielerbond UCI wil op termijn een WK gravelbike organiseren. Gravelraces zijn aan het boomen in de Verenigde Staten en het fenomeen komt stilaan ook overwaaien naar Europa.

Gravelbiken, koersen op grint en andere onverharde wegen, wordt steeds populairder. Recreatieve fietsers genieten meer op verkeersluwe wegen en genieten van het heroïsche van het nieuwe fietsgenre. Er worden nu ook wedstrijden georganiseerd, vooral in de States.

“Koersen op onverharde wegen zit in het DNA van fietsen, omdat de wegen ooit niet waren zoals ze vandaag zijn”, zegt UCI-voorzitter David Lappartient, op bezoek in de Tour Down Under, aan Cyclingnews. “Je merkt ook dat het wereldwijd erg populair aan het worden is en een enorm groeipotentieel heeft. We werken hieraan op UCI-niveau omdat we geloven dat er een grote toekomst voor is. We hebben al gravelraces zoals de Strade Bianche en er was ook al een rit in de Tour de France. De Strade Bianche is in slechts 10 jaar één van de belangrijkste races op de kalender geworden en helpt de sport innoveren.”

De nieuwe hype in wielerland: UCI wil WK gravelbike organiseren
Ook in Dwars door het Hageland wordt er over onverharde wegen gekoerst.

“Vorige week hadden we een ontmoeting met de organisator van de Eroica, Giancarlo Brocci, om te kijken hoe we kunnen samenwerken. We hadden ook al een wereldwijde UCI-bijeenkomst over gravelbike, over wat onze strategie zou moeten zijn.”

Lappartient wil alle gravelraces nu onder de koepel van de UCI brengen, want de nationale federaties hebben elk hun eigen regels. “We weten dat de regels in sommige landen, zoals in de Verenigde Staten, anders zijn dan in andere landen waar je geen race kunt organiseren zonder de nationale federatie. Ik denk dat we door samen te werken zeker sterker kunnen zijn Het doel van vandaag is niet om tegen iemand te vechten, maar om iedereen samen te brengen. Dat is de taak van de UCI.”

Dus zou er binnenkort wel eens een officieel WK gravelbike kunnen worden georganiseerd door de UCI. ”Ja, dat is in de toekomst de bedoeling”, zegt Lappartient .

Door Werner Bourlez
AANGERADEN