Maat is vol na nummer acht: werkstraf voor man die na veroordeling rijbewijs niet afgeeft

Foto: BELGA

Halle -

Een man die na zijn achtste veroordeling zijn rijbewijs niet had afgegeven, heeft al straf een iets langer rijverbod gekregen. Omdat de man zich had herpakt, wou de rechter nog mild zijn.

Een zogeheten “veelpleger” mag een negende veroordeling aan zijn strafblad toevoegen. De beklaagde moest verschijnen omdat hij in mei van vorig jaar zijn rijbewijs niet had ingeleverd op de griffie van de politierechtbank van Halle. Hij moest dat doen omwille van een veroordeling in september 2017 voor het veroorzaken van een ongeval onder invloed.

Nonchalance

Hij werd toen onder meer veroordeeld tot een geldboete en een rijverbod van drie maanden, waarvan twee met uitstel. Omdat hij zijn rijbewijs nooit overhandigde, was er geen bewijs dat de man effectief een maand niet achter het stuur van zijn wagen had gezeten.

“Het gaat hier om administratieve nonchalance. De administratieve geplogenheden heeft hij niet echt onder de knie”, zo wierp zijn advocate op. “In het verleden heeft hij hierdoor ook verschillende boetes niet betaald, waardoor hij voor verschillende rechtbanken werd gedagvaard.” Politierechter Johan Van Laethem stelde vast dat de man nooit was ingegaan op uitnodigingen van de politie of het gerecht, en zag daarin een gebrek aan respect.

Afbetalingsplan

Intussen heeft de man zijn rijbewijs wel afgegeven, en hij onderging ook al enkele van de opgelegde herstelexamens. Volgens zijn advocate is de man op de goede weg. “Zijn ex-partner, de moeder van zijn kinderen en een advocate van beroep, helpt hem en volgt hem op. Mijn cliënt had 20.000 euro schulden, maar heeft nu een afbetalingsplan. Daarvan heeft hij al vele schijven afgelost. Ondanks de zware feiten vraag ik toch nog enige mildheid, zodat hij uit de puinhoop kan geraken die hij zelf veroorzaakt heeft.”

De politierechter toonde zich mild door het geven van een werkstraf in plaats van een boete. Hij rijverbod verhoogde hij wel van een maand naar 40 dagen, maar de beklaagde mag dat ondergaan in de weekends, zodat zijn baan in de bouw niet in het gedrang komt.

Door Jelle Schepers