Pro League wil meer geld en stelt beslissing over tv-rechten Belgische competitie uit

© Photo News

De Pro League moest vandaag beslissen waar en hoe het Belgische voetbal van deze zomer tot 2024 of 2025 zal worden uitgezonden. “Maar op basis van de huidige stand van zaken konden de rechten niet worden toegewezen”, reageerde de Pro League. Wellicht voldeden de biedingen financieel niet aan de verwachtingen, de Pro League hoopt meer dan 100 miljoen euro binnen te halen.

Werner Bourlez, belga

De Algemene Vergadering van de Pro League heeft vandaag kennis genomen van de biedingen op de mediarechten voor de Belgische voetbalcompetitie vanaf volgende zomer. Maar die heeft deze rechten niet toe te wijzen op basis van de huidige stand van zaken en plant vervolggesprekken met de bieders in de huidige procedure.

Er lagen voorstellen op tafel, waardoor de profclubs er met zo’n 15 procent op zouden vooruitgaan (het vorige contract leverde 80 miljoen euro op). Maar het jaarlijkse bedrag van ongeveer 92 miljoen euro lag wel onder het streefdoel. De profclubs zijn er rotsvast van overtuigd dat hun voetbalproduct meer waard is en gingen daarom niet akkoord met de bieding.

In de tussentijd heeft de Algemene Vergadering aan het management gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om een nieuwe tender op te starten, dit in overleg met de Belgische Mededingsautoriteiten.

Uitstel dus. Het nieuws gisteren dat de topclubs in België en Nederland een stap dichter zijn bij het opzetten van een BeNeLiga kan een invloed hebben gehad. Wellicht wordt in februari een tweede tenderprocedure gelanceerd in de hoop dat dat een lucratievere deal oplevert.

LEES OOK (N+).Nieuw tv-contract beslist op welke kanalen u de komende jaren Belgisch voetbal kan kijken: clubs rekenen op 120 miljoen

Trust the process

Genk en Pro League-voorzitter Peter Croonen reageerde kort voor de microfoons van VRT en VTM. “We kijken of het nodig zou zijn om een nieuwe tender op te starten, of dat opportuun is. We hebben vertrouwen in het proces, er zijn nog mensen in het voetbal die dat zeggen (lacht). Maar we zijn nog volop in proces, dus eigenlijk valt er niks meer te communiceren vandaag. Het is in het belang van de oefening die we vandaag aan het maken zijn. We willen de communicatie beperken.”

© ISOPIX