Coronavirus breidt zich nu ook uit in Frankrijk: in één avond drie besmettingen vastgesteld

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

In Frankrijk zijn de eerste gevallen van het coronavirus vastgesteld, met name in Bordeaux en Parijs. Iets voor middernacht raakte ook een derde besmetting bekend. Het gaat om de eerste gevallen van het coronavirus in Europa. Volgens de Franse minister van Volksgezondheid is de kans groot dat er nog meer zieken zullen opduiken.

Over het geval in Parijs is nog weinig bekend, maar de besmette patiënt in Bordeaux is een 48-jarige Fransman zijn van Chinese origine die net teruggekeerd is van Wuhan, waar hij op zakenreis was. Hij kwam donderdag op controle omdat hij dacht griep te hebben. Toen de dokter hem vroeg of hij recent gereisd had, zei hij dat hij net van Nederland kwam maar daarvoor naar Wuhan geweest was.

“De dokter is daarop meteen in urgentiemodus geschoten”, maakt het ziekenhuis in Bordeaux bekend op Facebook. De man ligt sinds vrijdag geïsoleerd in het ziekenhuis.

(lees verder onder de foto)

LEES OOK. Dodental coronavirus stijgt: is vrees voor een Hollywood-scenario terecht? “Er ligt geen middel klaar dat virus kan afremmen” (+)

De Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, heeft enkele raadgevingen gedaan om verdere besmetting te vermijden. Ze richten zich daarvoor in eerste instantie tot de mensen die contact gehad hebben met de twee besmette patiënten. “We gaan hen lokaliseren en vragen om binnen te blijven”, zei ze. Het zou om minstens tien mensen gaan.

Buzyn richtte zich ook tot mensen die terugkeren uit China. “Bel de hulpdiensten bij het minste ademhalingsprobleem of geval van griep. Maar ga niet zelf naar de spoed, want dan kunnen andere mensen ook besmet worden.”

Nog volgens de minister is de kans groot dat er meer besmettingen in het land opduiken. “We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen”, zei ze tijdens een persconferentie. Maar volgens haar is het onmogelijk om in deze tijd de grenzen te sluiten.

26 doden

Sinds eind december zijn meer dan 800 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus 2019-nCoV in de Chinese provincie Hubei, voornamelijk in en rond de stad Wuhan. 26 patiënten zijn er al door gestorven.

Het virus veroorzaakt symptomen die doen denken aan een banale griep, maar kunnen ook leiden tot longontstekingen. Vooral bij oudere en zwakkere mensen worden dan ook overlijdens genoteerd.

LEES OOK. China breidt quarantaine uit na nieuwe dode door coronavirus: nu al 43 miljoen mensen afgesloten

 

bekijk ook

Wat is een coronavirus?

 

Chinese stad bouwt in 6 dagen speciaal ziekenhuis om dodelijk coronavirus te bestrijden

Chinese miljoenenstad is veranderd in “stad van zombies”: besmette mensen vallen “voor dood” neer op straat

Door gjs