Het komt nu wel heel dichtbij: coronavirus bereikt Europa met drie besmettingen in Frankrijk

Foto: AFP

Het coronavirus heeft nu ook Europa bereikt. Vrijdagavond raakte bekend dat er drie gevallen zijn in Frankrijk, met name in Parijs en Bordeaux. In China doen ze er intussen alles aan om de verspreiding van het virus in te dijken. Daar vielen al 41 doden, onder wie een behandelende arts in het ziekenhuis van Wuhan, de stad van waaruit het virus zich verspreidde. De vrees voor een wereldwijde epidemie neemt overal toe. “De indrukwekkende veiligheidsmaatregelen die China neemt, zijn nodig.”

Het coronavirus heeft na ­enkele weken dus ook het Europese vasteland bereikt. “In Frankrijk zijn drie mensen ziek geworden”, bevstigde de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn vrijdagavond. Twee van hen werden opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux, een andere in Parijs. Twee van de patiënten waren recent in China, de derde is een familielid van een van de twee anderen. Eén de patiënten is een man van 48 jaar. Hij kwam woensdag terug van een zakenreis in China, waar hij in de Wuhan-provincie verbleef. De man had koorts en moest hoesten, hij werd onmiddellijk in quarantaine geplaatst en stelt het goed. Zo schrijft de Franse krant Le Parisien. Over de anderen is voorlopig niets geweten.

De Franse minister Buzyn acht nieuwe besmettingen de komende dagen waarschijnlijk. In Schotland worden nog 3 patiënten met de symptomen van het virus onderzocht en in quarantaine gehouden, 14 andere patiënten in het Verenigd Koninkrijk werden de voorbije dagen getest maar vrij van het virus bevonden.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) verwacht nu dat nog meer mensen in Europa zich zullen laten testen en dat her en der meer gevallen zullen opduiken. “Als we mensen opsporen en in quarantaine leggen, is het grootste gevaar geweken. Een groter probleem zijn de gevallen die niet gedetecteerd worden”, zegt hij. Ook zijn collega-viroloog Johan Neyts (KU Leuven) vreest dat een verdere verspreiding onvermijdelijk is. “Er duiken voortdurend nieuwe virussen op. Dat in een wereld met bijna 8 miljard mensen en vliegverkeer een pandemie uitbreekt met miljoenen dodelijke slachtoffers is zeker niet ondenkbaar.”

LEES OOK. UITGELEGD. Wat is het coronavirus? En hoe wordt het overgedragen?

LEES OOK.Wat weten we en wat weten we niet over het coronavirus?

Moeten we stilaan rekening met een scenario zoals honderd jaar geleden plaatsvond? Bij de uitbraak van de Spaanse griep tussen 1918 en 1920 stierven uiteindelijk meer mensen dan tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Maar dat zal met dit coronavirus niet gebeuren”, sust Steven Van Gucht van Sciensano.

Want voor dit type geldt: hoe besmettelijker, hoe minder gevaarlijk. “In het begin nestelt het virus zich tot in de longen. Dat is gevaarlijk, maar ook een moeilijke plek voor het virus om weer weg te geraken. En omdat het enige doel overleven en verspreiden is, zal het virus uiteindelijk de neus en het strottenhoofd verkiezen. Dat maakt het heel besmettelijk, een niesbui kan volstaan, maar ook veel minder gevaarlijk.”

LEES OOK. Vaccin tegen gele koorts van KU Leuven inzetbaar tegen coronavirus

Vergeleken met de honderden tot paar duizend patiënten die ieder jaar in België aan de griepepidemie bezwijken lijkt de uitbraak in Wuhan nog wel mee te vallen. Al wil klinisch bioloog Herman Goossens (UAntwerpen) ook niet te veel relativeren. “De indrukwekkende maatregelen zijn wellicht ook nodig. Ik verwacht geen pandemie, maar dat is deels ook aan China te danken. Dat het virus nu ook Europa heeft bereikt is nog geen reden tot paniek. Wij hebben een goede infrastructuur om dit snel op te vangen. Bij een dodelijke uitbraak denk ik vooral aan Afrika.”

Dodentol loopt op

De dodentol in China door het coronavirus is zaterdag gestegen tot 41 nadat nog eens 15 mensen stierven in de provincie Hubei, het epicentrum van de epidemie. Een van de dodelijke slachtoffers is een 62-jarige arts uit het ziekenhuis van Wuhan, die besmette patiënten behandelde. Ook een tweede behandelende dokter in dat hospitaal zou bezweken aan een hartaanval door uitputting.

Minstens 444 nieuwe gevallen van het virus zijn de voorbije ontdekt, waardoor het totale aantal besmette mensen oploopt tot 1.287, laat de nationale gezondheidscommissie weten in een verklaring.

China kondigde daarom nog extra veiligheidsmaatregelen aan. In de provincie Hubei, het epicentrum van het virus, hebben de autoriteiten besloten om nog eens vijf steden onder quarantaine te plaatsen. Dat brengt het totale aantal steden dat is afgesloten van de buitenwereld op achttien. Het openbaar vervoer naar die agglomeraties is lamgelegd, en de afritten van de snelwegen zijn gesloten. Daardoor zijn maar liefst 56 miljoen mensen in quarantaine gebracht.

LEES OOK. Belg in China over het coronavirus dat het land en nu ook de rest van de wereld in z’n greep houdt: “We hebben schrik, maar krijgen amper informatie” (+)

LEES OOK. Chinese miljoenenstad is veranderd in “stad van zombies”: besmette mensen vallen “voor dood” neer op straat

LEES OOK. Chinese stad bouwt in 6 dagen speciaal ziekenhuis om dodelijk coronavirus te bestrijden

China heeft daarnaast nationale maatregelen aangekondigd om het virus op te sporen in treinen, bussen en vliegtuigen. Er worden inspectiepunten ingericht en alle passagiers met symptomen zullen onmiddellijk overgebracht worden naar een medisch centrum, zo heeft de nationale gezondheidscommissie meegedeeld.

Scholen dicht

Ook in Hongkong worden ondertussen drastische maatregelen genomen. Het veiligheidsniveau werd er opgeschaald van ‘ernstig’ naar ‘noodtoestand’. De marathon van Hongkong is afgelast en de schoolvakantie wordt er verlengd met twee weken. Tot 17 februari blijven de scholen dicht om verspreiding van het virus te voorkomen.

Het virus werd voor het eerst ook vastgesteld in Australië en Maleisië. In Australië zouden er vier besmettingen zijn, in Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

Verder zijn ook in Thailand, Taiwan, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Nepal en de Verenigde Staten mensen met het virus gevonden. Al deze mensen zijn in de Chinese provincie Hubei geweest en de meesten in de stad Wuhan, waar de uitbraak begon.

bekijk ook

Uitgelegd: wat is het coronavirus precies?

Door Anton Goegebeur en Thierry Goeman
AANGERADEN