Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

25/01/2020 - Wegwielrennen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ewan heerst Down Under, puntentrui voor Philipsen

Caleb Ewan is als een kanon aan het seizoen begonnen. De Australiër van Lotto-Soudal pakte zijn tweede ritzege in de Tour Down Under en won ook het inleidende criterium. Ewan haalde het in de vierde etappe opnieuw van Sam Bennett, die wel nog aanzette, maar vrij gemakkelijk geremonteerd werd door Ewan. “We moeten toegeven dat we geklopt zijn door een sprinter die op dit moment iets te explosief is voor ons”, was Rik Van Slycke, ploegleiderb bij Deceuninck - Quick-Step, groots in de nederlaag.


Het bijzondere aan de dominantie van Ewan is dat hij wint zonder sprinttrein. “Caleb is een ander type sprinter dan Greipel destijds. Hij begint zijn sprint het liefst vanuit het wiel van een andere sprinter. Hier in de Tour Down Under is het wiel van Bennett ideaal”, duidt ploegleider Herman Frison.

Achter Ewan en Bennett sprintte Jasper Philipsen gefrustreerd naar de derde plaats. “Mijn eigen schuld. In de laatste bocht wou ik in derde positie gepositioneerd zitten, maar ik zat pas negende.”
Omdat Philipsen onderweg wel twee tussensprints won, verovert hij de blauwe puntentrui. Zijn voorsprong op dichtste achtervolger Ewan bedraagt tien punten. “De etappe van zaterdag wordt allesbepalend. Als ik in de finale de heuvelzone kan overleven en nadien kan sprinten, zit de kans erin dat ik de puntentrui behoud.”