Na eerste ‘valse’ melding van coronavirus in ons land: wat is kans dat het hier echt toeslaat en hoe goed zijn we voorbereid?

Foto: AFP

In het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel werd vrijdagavond een eerste patiënt in isolement geplaatst nadat hij zich had aangemeld met de symptomen van het coronavirus. Na onderzoek van de bloedstalen bleek het om een vals alarm te gaan: de patiënt kampte gewoon met een griep. Maar in China zitten ze wel al aan minstens 1.600 besmette gevallen, en ook in Frankrijk liggen drie mensen die effectief besmet zijn in het ziekenhuis. In andere Europese landen blijken alle meldingen totnogtoe loos alarm. Maar wat is de kans dat we hier echt te maken zullen krijgen met het virus en hoe zijn we daarop voorbereid?

Gisterenavond was het even alle hens aan dek in het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel. Daar was iemand komen aankloppen met symptomen die overeenkomen met die van het coronavirus. Er werd onmiddellijk een tijdelijke patiëntenstop ingevoerd en de persoon werd - zoals de standaardprocedure voorschrijft - in isolement geplaatst. “Hij was kortademig, moest hoesten en had koorts”, klonk het bij het ziekenhuis. Over wie het gaat, en waarom hij als risicopatiënt werd beschouwd, wilden ze bij het hospitaal niet kwijt. “Maar aangezien we meteen de procedure opgestart hebben, is er allicht een link met China.” Zoals de procedure voorschrijft, werden er onmiddellijk bloedstalen van de patiënt doorgestuurd ter analyse.

Zaterdagmiddag bevestigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block al snel dat het om een vals alarm ging en dat de patiënt gewone seizoensgriep blijkt te hebben. “De situatie is meteen uitgeklaard. Dat toont dat onze procedures zeer goed werken”, zei ze.

Ook in Groot-Brittannië zijn er de voorbije dagen al verschillende mensen opgenomen in ziekenhuizen met verdachte symptomen, maar totnogtoe bleek het ook daar telkens vals alarm. In Frankrijk zijn wel al drie gevallen van besmetting vastgesteld.

De kans dat er binnenkort ook bij ons effectieve besmettingen worden vastgesteld is klein, maar toch ook niet ondenkbaar, volgens virologen. “Er zijn bij ons geen rechtstreekse vluchten naar het epicentrum Wuhan. In Europa zijn die er enkel vanuit Rome, Parijs en Londen. Maar iemand kan natuurlijk de trein of de auto naar hier nemen”, zegt Herman Goossens, microbioloog aan de UAntwerpen en coördinator van het Platform for European Preparedness against (re-)emerging Epidemics (PREPARE).

“Het zou me niet verwonderen als er bij ons ook besmettingen zouden opduiken, maar wij behoren niet tot de risicogebieden. Er is afgelopen week een analyse gemaakt voor de verspreiding van het virus op basis van vluchtgegevens vanuit Wuhan. Daaruit blijkt dat er 20 risicosteden zijn. Geen enkele daarvan ligt in Europa. En de top tien van die steden komt ondertussen perfect overeen met de plaatsen waar nu al gevallen zijn opgedoken. We kunnen het dus eigenlijk goed voorspellen.”

LEES OOK. Het komt nu wel heel dichtbij: coronavirus bereikt Europa met drie besmettingen in Frankrijk

Griepseizoen

Ongerustheid is dus niet nodig, maar het is wel belangrijk om in ons achterhoofd te houden dat we volop in het griepseizoen zitten. “Het is het ideale weer voor zulke virussen om zich te verspreiden. Een verkoudheid of zelfs een longontsteking is dus niet ondenkbaar. Maar daarom gaat het nog niet onmiddellijk om het coronavirus”, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. “En zelfs als dat wel zo is, zullen mensen met een goede weerstand dat wel aankunnen. Het virus is waarschijnlijk al breder verspreid dan we denken. Niet iedereen stapt naar het ziekenhuis met een verkoudheid. Het kan goed zijn dat veel mensen enkele milde symptomen hebben en dat het daar bij blijft.”

In ons land zijn ze er alleszins klaar voor. “Alle artsen en ziekenhuizen hebben afgelopen week al instructies gekregen. Er zal vooral gewerkt worden op basis van de reisgeschiedenis. Wie ziek wordt nadat hij of zij in een besmet gebied is geweest, wordt getest”, zegt Van Gucht. Die stalen worden naar het ziekenhuis in Leuven gestuurd en daar geanalyseerd. Ondertussen wordt de persoon geïsoleerd.

“Dat betekent niet dat die mensen onmiddellijk in zeer strikte quarantaine worden geplaatst zoals voor het Ebola virus. In de ziekenhuizen hebben ze aparte kamers waar die mensen kunnen verblijven. Mondmaskers en veiligheidsbrillen zijn dan wel noodzakelijk”, zegt Goossens. “Dan is het afwachten. Als de test positief is, wordt de persoon naar het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel gebracht. Daar zijn ze voorbereid. Er wordt daarna gekeken naar alle mensen waar die persoon mee in contact is geweest. Tot nu toe is de overdracht van het nieuw coronavirus enkel beschreven door direct contact tussen mensen, dat wil zeggen contact binnen een straal van 1 meter”

LEES OOK. UITGELEGD. Wat is het coronavirus? En hoe wordt het overgedragen?

Dodentol loopt op

In Wuhan nemen ze ondertussen nog strengere maatregelen. Vanaf zaterdagnacht lokale tijd (17 uur Belgische tijd) zal er een verkeersverbod ingevoerd worden. Zo willen de lokale autoriteiten de verspreiding van het virus tegengaan. Dat terwijl het zaterdag Chinees nieuwjaar is, een moment waarop iedereen traditioneel naar zijn ouders en familie trekt.

In China vielen er al 56 doden door het virus en 1.600 anderen raakten geïnfecteerd. Er zijn dertien steden zwaar getroffen en in lockdown gegaan om verdere verspreiding te voorkomen.

bekijk ook

Uitgelegd: wat is het coronavirus?

Door Sofie Geusens
AANGERADEN
Meest recent