Anderlecht-icoon Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd overleden

Bron © Belga

Foto: BELGAIMAGE

De Nederlandse voetballer Rob Rensenbrink is vrijdagavond overleden aan de gevolgen van de spierziekte PSMA. Rensenbrink speelde in de jaren ‘60 en ‘70 bij Club Brugge en Anderlecht en groeide in die tijd uit tot een icoon van paars-wit én het Belgisch voetbal. Rensenbrink werd 72 jaar oud.

LEES OOK. Anderlecht-watcher Jürgen Geril ging twee keer thuis op bezoek bij Robbie Rensenbrink: samen op de sofa met een wereldvoetballer

Rensenbrink begon zijn professionele carrière bij de Amsterdamse club DWS en kwam in 1969 over naar Club Brugge. In 1971 maakte hij vervolgens de overstap naar grote rivaal RSC Anderlecht, waar hij tot 1980 zou blijven. Hij sloot zijn carrière af met passages bij het Amerikaanse Portland Timbers en het Franse Toulouse FC. Bij Club Brugge scoorde hij in twee jaar 24 doelpunten, tijdens zijn negen seizoenen bij Anderlecht klokte hij af op 143 goals.

Anderlecht-icoon Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd overleden
Rensenbrink scoort tegen Club Brugge: Birger Jensen kijkt toe. Foto: BELGA

’Het Slangenmens’ won met Anderlecht tweemaal de Belgische landstitel, viermaal de Beker van België, tweemaal de toenmalige Europacup II - ook wel bekend als de Beker voor Bekerwinnaars - en tweemaal de Europese Supercup. Met Club Brugge won hij in zijn eerste seizoen de Beker van België.

’Robbie’ won in 1976 de Gouden Schoen, werd topschutter in België en werd ook verkozen tot Speler van het Jaar. In 2007 werd Rensenbrink door een jury van tien trainers en oud-trainers, met daarbij namen als Jan Ceulemans en Paul Van Himst, in Sport/Voetbalmagazine zelfs verkozen tot beste buitenlandse voetballer die ooit op de Belgische velden actief was.

Anderlecht-icoon Rob Rensenbrink op 72-jarige leeftijd overleden
Rensenbrink speelde in 1978 de finale van het WK met Oranje tegen Argentinië. Dit beeld uit de slotminuut blijft hem achtervolgen: de bal tegen de paal. Foto: BELGAIMAGE

De linksbuiten speelde in zijn carrière ook 46 wedstrijden voor het Nederlandse nationale voetbalelftal. Hij speelde met Oranje tweemaal de WK-finale, in 1974 en 1978. In de finale van 1978 tegen Argentinië raakte ’Robbie’ vlak voor affluiten de paal bij een 1-1 tussenstand. Die finale werd uiteindelijk echter verloren, net zoals vier jaar eerder tegen West-Duitsland.

Rensenbrink leed al enkele jaren aan de spierziekte PSMA en overleed op vrijdag 24 januari 2020 aan de gevolgen daarvan. Hij werd 72 jaar oud.

 

 

“De directie, de spelers en de medewerkers van RSC Anderlecht wensen alle sterkte toe aan zijn echtgenote Corrie en hun naasten. Zijn overlijden is een zware slag voor wie van RSC Anderlecht houdt”, zo klinkt het op de clubwebsite.

“Rob Rensenbrink is een absoluut clubicoon. De ‘slangenmens’ is de mooiste linksvoor uit de geschiedenis van RSCA en hij was een van de architecten van de eerste belangrijke Europese successen van de club. Zijn onnavolgbare techniek, zijn sierlijkheid en zijn neus voor doelpunten hebben de supporters van Sporting Anderlecht en alle voetballiefhebbers ter wereld jarenlang in vervoering gebracht. We zijn erg trots dat hij onze kleuren negen mooie seizoenen gedragen heeft.”

“Rob en zijn echtgenote waren graag geziene gasten in Anderlecht. Zij maken voor eeuwig deel uit van de paars-witte familie. Dank voor alles, Robbie! We zullen je nooit vergeten.”

 

 

Ook Club Brugge eert Rensenbrink op Twitter: “RIP Rob Rensenbrink. De Nederlander speelde van 1969 tot 1971 bij Club en scoorde 24 goals voor blauw-zwart. Onze oprechte deelneming aan familie, vrienden en kennissen.”

Door svar
AANGERADEN