Stijn Desmet grijpt net naast medaille op EK shorttrack

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen shorttrack heeft Stijn Desmet net naast een podiumplaats gegrepen. Desmet eindigde in de Hongaarse stad Debrecen als vierde op de 1.500 meter. Op de 500 meter werd hij een uur later vijfde. Zijn zus Hanne finishte als vijfde op de 1.500 meter.

In de algemene rangschikking na twee afstanden is Stijn vijfde en Hanne achtste. De Hongaar Shaoang Liu en de Nederlandse Suzanne Schulting bezetten de eerste plaatsen.

Op de eindstreep van de 1.500 meter kwam Stijn Desmet minder dan twee tienden van een seconde tekort op Vladislav Bykanov, die derde werd. Deze Israëliër, afkomstig uit Oekraïne, en de Nederlander Itzhak de Laat, tweede, zijn dagelijkse trainingsmakkers van Desmet in Heerenveen. In de Fönix Arena werd het drietal overtroffen door een thuisrijder. Shaoang Liu, een van de Hongaren met een Chinese vader, nam de titel over van zijn broer Shaolin Sandor.

Op de 500 meter waren de rollen voor de Hongaarse broers omgedraaid. Desmet, die op de ongunstige vijfde plek was gestart, lag lang vierde maar moest die plaats uiteindelijk afstaan aan De Laat.

Via een overwinning van Hanne en een tweede plaats van Stijn hadden broer en zus zich voor de A-finales van de 1.500 meter geplaatst. Op de 500 meter bereikte Stijn de finale na de derde plek in de halve eindstrijd. Omdat een tegenstander hem had gehinderd voegde de jury hem toe aan de A-finale. Hanne werd op de kortste afstand in de kwartfinale uitgeschakeld.

Voor Alexandra Danneel eindigde het EK op de 1.500 meter in de halve eindstrijd. Zij werd zevende. Wel smaakte Danneel in Hongarije het genoegen om twee persoonlijke records te verbeteren. Op de 500 meter staat haar beste tijd nu op 45.364 seconden en op de 1.000 meter op 1:33.410.

    AANGERADEN