“Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht”: dodental in China opgelopen naar 56, virusstam geïsoleerd

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

In China vielen 56 doden als gevolg van het coronavirus, en werden er 323 nieuwe gevallen geteld. Foto: AFP

Het dodental van het coronavirus in China is opgelopen tot 56. Wereldwijd zijn er meer dan 2.100 besmettingen, waarvan drie in Frankrijk. Ook in Zwitserland en Oostenrijk worden momenteel mensen onderzocht die onlangs in Wuhan zijn geweest. Buitenlandse Zaken heeft op dit moment weet van zes Belgen die in de getroffen regio zouden verblijven.

Het dodentol van het coronavirus blijft oplopen. De meeste doden als gevolg van het virus vielen sinds het begin van de epidemie in de provincie Hubei: daar kwamen 56 mensen om het leven. In de stad Wuhan, het epicentrum van de uitbraak, worden noodziekenhuizen gebouwd en worden honderden extra medische specialisten ingezet. Zondag werd de kaap van 2.000 besmettingen in China gehaald.

Ook in de rest van de wereld duiken besmettingen op. Het eerste geval in Canada werd zondag officieel vastgesteld. Het gaat om een 50-jarige man uit Toronto, die onlangs is teruggekeerd uit Wuhan. “De toestand van de man is stabiel, hij ligt in het ziekenhuis”, aldus de overheid in de verklaring. Volgens één van zijn artsen worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen, en is men nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad.

Het coronavirus heeft zich intussen over de hele wereld verspreid. Naast China is het virus ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea opgedoken.

LEES OOK. Mythes en waarheden over het coronavirus: moeten ook wij mondmaskertjes dragen en moeten we vaker onze handen wassen? (+)

(Lees verder onder de foto)

“Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht”: dodental in China opgelopen naar 56, virusstam geïsoleerd
Foto: ISOPIX

Mogelijke besmettingen lopen op

In Amerika zijn ondertussen vijf slachtoffers van de ziekte ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse overheidsdienst voor ziektecontrole- en preventie (Centres for Disease Control and Prevention, CDC) zondag meegedeeld. “We verwachten dat er nog meer gevallen zullen zijn.”

Ook in Oostenrijk is er mogelijk een besmetting. Het gaat om een Chinese stewardess die enkele dagen geleden in Wuhan was. Ze verblijft momenteel in isolement en wordt onderzocht. De artsen kunnen niet uitsluiten dat de vrouw geïnfecteerd is. Dat schrijven lokale kranten.

En in Zwitserland wordt er ook gesproken van twee mogelijke besmettingen. De twee mensen kwamen net terug van een reis naar China toen ze tekenen van besmetting vertoonden. Zij verblijven momenteel in quarantaine het ziekenhuis van Zürich. Het is nog wachten op uitsluitsel.

LEES OOK. Na eerste ‘valse’ melding van coronavirus in ons land: wat is kans dat het hier echt toeslaat en hoe goed zijn we voorbereid?

Snellere verspreiding dan gedacht

De eerste twee doden buiten Hubei vielen in de aangrenzende provincie Henan, en in Shanghai. Dat is met ruim 24 miljoen inwoners de grootste stad van China, en ligt op ruim 1.000 kilometer van Hubei. Zeker 40 mensen in de stad hebben het virus opgelopen.

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus “sneller om zich heen grijpt” dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken.

De Nationale Gezondheidscommissie verklaarde zondag dat de incubatietijd van het virus meestal zowat tien dagen bedraagt. De kortst vastgestelde incubatieperiode was nauwelijks een dag, de langste veertien dagen. Tijdens de incubatieperiode zijn de patiënten reeds geïnfecteerd, hoewel ze geen symptomen vertonen.

Volgens een Britse studie verspreidt het virus zich ook relatief snel van mens tot mens. Experten van het gerenommeerde Imperial College in Londen berekenden dat een geïnfecteerde patiënt gemiddeld 2,6 andere mensen kan hebben aangestoken. Om greep te kunnen krijgen op de uitbraak dienen er omvangrijke controlemaatregelen te komen, zeggen de wetenschappers. “Op dit ogenblik is het onduidelijk of de uitbraak in China in te dammen is”, luidt het in de studie.

(Lees verder onder de foto)

“Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht”: dodental in China opgelopen naar 56, virusstam geïsoleerd
Foto: AP

Virusstam geïsoleerd, vaccins in ontwikkeling

Chinese wetenschappers hebben de stam van het virus intussen succesvol geïsoleerd, een cruciale eerste stap in de ontwikkeling van een vaccin. Het Nationaal Instituut voor de Bestrijding en Preventie van Virale Ziekten is daar meteen mee begonnen.

Intussen is uitgemaakt op welk marktkraam in Wuhan het virus oorspronkelijk aanwezig was. “Dat is een belangrijke vondst, we kunnen nu vaststellen welk dier de bron was.” Het virus stamt vermoedelijk af van slangen of vleermuizen die te koop waren op een markt in Wuhan. Volgens de wetenschappers lijkt de nieuwe versie van het coronavirus voor negentig procent op een virus dat eerder al bij een vleermuissoort in de provincie Zhejiang is gevonden.

(Lees verder onder de foto)

“Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht”: dodental in China opgelopen naar 56, virusstam geïsoleerd
Foto: AFP

China ‘in lockdown’

Wilde dieren en dikwijls gestroopte dieren op markten gelden als incubators voor virussen, waarna die van dier op mens overspringen. China verbiedt dan ook met onmiddellijke ingang de verkoop van wilde dieren op markten, in restaurants, supermarkten en online. Ook het vervoer van wilde dieren is niet langer toegestaan.

Intussen grijpen steeds meer Chinese steden fors in om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zo laat de stad Shantou vanaf maandag geen auto’s, schepen of mensen meer toe, en rijden er vanaf zondagmiddag geen bussen, taxi’s en veerponten meer. Ook in de steden Tianjin en Xian wordt alle lokale en regionale busverkeer stilgelegd. En in Hongkong sluiten vanaf zondag twee pretparken de deuren.

De Nationale Gezondheidscommissie heeft bovendien afgekondigd dat alle Chinezen die onlangs in Wuhan zijn geweest, zich eerst moet melden bij de autoriteiten en vervolgens zichzelf twee weken lang thuis moeten isoleren om te zien of ze symptomen ontwikkelen.

De zuidelijke Chinese provincie Guangdong, de meest dichtbevolkte van het Aziatische land, heeft zondag zijn meer dan 110 miljoen inwoners verplicht een mondmasker te dragen in de hoop de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

LEES OOK. “Nog maar drie Belgen in getroffen regio”, reisadvies aangepast

Zes Belgen in getroffen gebied, VS en Frankrijk halen landgenoten terug

De Belgische overheid heeft momenteel weet van slechts zes Belgen die verblijven in de getroffen regio. Er zijn voorlopig geen plannen voor een evacuatie. Buitenlandse Zaken paste vrijdag wel het reisadvies voor China aan. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden afgeraden, in de rest van China kan wel veilig gereisd worden, klinkt het.

De Verenigde Staten beslisten dan weer wel om dinsdag alle Amerikanen in Wuhan te evacueren. Het land heeft een consulaat in de stad, alle personeel wordt “zo snel als mogelijk” met een chartervlucht teruggehaald naar de Verenigde Staten. Er zal nog een beperkt aantal andere plaatsen beschikbaar zijn voor andere burgers. Mits betaling mogen die mee. Indien de vraag het aanbod overstijgt, krijgt elkeen die door het nieuwe coronavirus gevaar loopt, een plaats. Artsen aan boord zullen mogelijk besmette mensen behandelen. Volgens de Wall Street Journal leven er in de regio Wuhan ongeveer duizend Amerikanen.

Ook de Fransen die in de Chinese stad Wuhan verblijven, zullen worden geëvacueerd. Dat zal vermoedelijk rond het midden van de komende week gebeuren, zo heeft de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn zondagavond aangekondigd

LEES OOK. China breidt quarantaine uit na nieuwe dode door coronavirus: nu al 43 miljoen mensen afgesloten

Geen extra maatregelen in België

In België was vrijdagavond even vrees voor een eerste besmetting, maar dat bleek vals alarm. Op de luchthaven van Zaventem is men alert, maar er worden geen bijkomende maatregelen genomen. Vandaag komt één vlucht vanuit China aan, een andere vertrekt gewoon zoals gepland.

“Op een luchthaven gelden elke dag zeer strenge procedures”, benadrukt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid op Radio 1. “Als er een zieke passagier aan boord is van een vliegtuig, dan meldt de crew dit aan de luchthaven nog voor het toestel aan de grond staat, en dan komt er een medisch team ter plaatse dat de nodige maatregelen neemt.”

“Het coronavirus grijpt sneller om zich heen dan verwacht”: dodental in China opgelopen naar 56, virusstam geïsoleerd
In Frankrijk zijn nu drie gevallen van het coronavirus bekend. Foto: AFP

bekijk ook

Uitgelegd: dit is het coronavirus

Door jvh, sgg
AANGERADEN