Basketlegende Kobe Bryant (41) sterft in helikoptercrash, ook dochter overleden

Bron © LA Times, Guardian, CNN

Voormalig topbasketballer Kobe Bryant is zondag overleden in een helikoptercrash. Lokale autoriteiten meldden dat er in totaal 9 inzittenden waren en dat er geen overlevenden waren.Daarbij was ook Gianna Maria (13), de op één na oudste dochter van Bryant. De NBA-legende werd 41 jaar oud.

De helikopter waar Bryant in zat, zou onderweg geweest zijn naar een basketbalwedstrijd van Giannia Maria, die in de voetsporen van haar vader wilde treden en haar eigen basketcarrière aan het timmeren was. Het toestel vatte vuur in Calabasas in Los Angeles. Getuigen verklaarden bij TMZ dat ze zagen hoe de helikopter in moeilijkheden verkeerde. Ze hoorden vlak voor de crash de motor sputteren. Uiteindelijk stortte het toestel neer rond 9.45 uur lokale tijd (18.45 uur Belgische tijd). De Los Angeles Times schrijft dat door de crash ook een kleine bosbrand ontstond die het voor de hulpdiensten moeilijk maakte tot bij het wrak te komen.

(Lees verder onder de video)

De helikopter crashte in de heuvels nabij Calabasas Video: Reuters

De lokale autoriteiten bevestigden op een persconferentie dat alle 9 inzittenden overleden zijn.

Bryant zat met zijn op één na oudste dochter Gianna Maria (13), de piloot en nog 6 anderen in de privéhelikopter. Onder hen waren de coach van het baseballteam van Orange Coast College John Altobelli, zijn vrouw Keri en dochter Alyssa. De familie Altobelli bevestigt hun overlijdens. Ook de assistent-basketbalcoach van het meisjesteam van de lagere school Harbor Day in Orange County, Christina Mauser, is bij de overledenen. Dat bevestigt haar echtgenoot.

Mist als oorzaak?

CNN meldt dat het staartnummer van de neergestorte helikopter, een Sikorsky S-76, overeenkwam met dat van de helikopter die Bryant al een tijd in zijn bezit had. Op de helikopter zou ook het logo van de oud-speler gestaan hebben. The Black Mamba vloog tijdens zijn actieve carrière al met een helikopter naar wedstrijden om zo de files in Los Angeles te vermijden.

Vermoedelijk hadden de weersomstandigheden iets te maken met de crash. Een woordvoerder van de politie van Los Angeles verklaarde aan de LA Times dat de politiehelikopters die ochtend aan de grond moesten blijven als gevolg van de mist. “De weersomstandigheden voldeden niet aan onze minimumstandaarden om te vliegen.”

Een voormalige piloot van Kobe Bryant, die hem vroeger in de helikopter rondvloog die nu crashte, had in een gesprek met de krant ook al gesuggereerd dat de mist in de buurt vermoedelijk tot de crash leidde. Hij omschreef de helikopter als een veilig toestel en zei dat het erg onwaarschijnlijk was dat beide motoren zouden falen.

Volgens de lijkschouwer van de politie kan het door de omstandigheden en locatie van de crash nog meerdere dagen duren voor alle lichamen geborgen kunnen worden.

Kobe Bryant en dochter Gianna Maria verschenen onlangs nog in een filmpje dat viraal ging.

Samen met Belg in de ploeg

Bryant laat zijn vrouw Vanessa en hun drie andere dochters Natalia Diamante (17), Bianka Bella (3) en Capri Kobe (7 maanden) na.

De 41-jarige Bryant was één van de meest iconische en succesvolle spelers in de NBA-geschiedenis. Hij begon zijn carrière in 1996 bij de Los Angeles Lakers en zou daar ook blijven tot zijn afscheid in 2016. Met de Lakers werd hij vijf keer kampioen (2000, 2001, 2002, 2009, 2010). Die laatste twee titels veroverde hij samen met onder meer onze landgenoot Didier Mbenga.

In 2008 en 2012 werd hij olympisch kampioen met de Verenigde Staten en in 2008 werd Bryant verkozen tot Most Valuable Player of the Year (beste speler van het jaar, nvdr.). Hij was ook tweemaal MVP van de finale van de play-offs en verscheen 18 keer in de NBA All-Star Game.

Scoring machine

Bryant stond in de basketbalwereld bekend als een echte scoring machine. Zijn beste prestatie leverde The Black Mamba waarschijnlijk af op 22 maart 2006, toen hij in een wedstrijd tegen Toronto Raptors maar liefst 81 punten scoorde. Slechts één iemand deed ooit beter: de al even legendarische Wilt Chamberlain scoorde in 1962 exact 100 punten in één wedstrijd. Ook Bryants totale aantal gescoorde punten van 33.643 spreekt tot de verbeelding.

LEES OOK.PORTRET. Kobe Bryant belandde als jongste speler ooit in de beste competitie ter wereld… en werd er de beste

Bryant deelde enkele uren voor zijn dood op Twitter nog felicitaties uit aan LeBron James, die momenteel bij de LA Lakers speelt en uitgerekend dit weekend Bryant passeerde op de lijst van topscorers aller tijden in de NBA. Enkele uren na het ongeval doken op sociale media beelden op van King James die in tranen van het vliegtuig van de LA Lakers stapte.

LEES OOK.Celebs reageren geschokt op dood legendarische basketbalspeler Kobe Bryant

Eric Garcetti, de burgemeester van Los Angeles, omschrijft Bryant in een statement als “een reus die inspireerde, verbaasde en mensen overal in vervoering bracht met zijn talent op het terrein. Zijn intellect en nederigheid als vader, echtgenoot, creatief genie en ambassadeur voor het spel waar hij van hield, sloegen ons met verstomming. Hij zal voor altijd voortleven in het hart van Los Angeles.”

Ook de Amerikaanse president Donald Trump en zijn voorganger Barack Obama reageerden via Twitter kort op het overlijden. Trump sprak over “verschrikkelijk nieuws”, terwijl Obama ook stilstond bij de dood van Bryants dochter. “Voor ons als ouders is het nog hartverscheurender om ook Gianna te verliezen. Michelle en ik sturen liefde en gebeden naar Vanessa en de volledige familie Bryant op deze ondenkbare dag.”

Basketlegende Kobe Bryant (41) sterft in helikoptercrash, ook dochter overleden
Foto: REUTERS

Door svar, sgg, cpm, adb
TOP 10 MEEST GELEZEN