Abonnee worden? Kies je leesformule

27/01/2020 - Jupiler Pro League
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Jonathan David en Roman Bezus: succesvolle tandem in AA Gent - KRC Genk.  BELGA

Ook als depanneur in de spits is David van levensbelang voor AA Gent

Jonathan, de man die alles kan

Nóg een stuk over Jonathan David? Sorry, we kunnen er ook niet aan doen. De polyvalentie van de jonge Canadees – twintig jaar oud – was nu eenmaal de reden waarom AA Gent tegen RC Genk vlot bleef draaien, zeker na rust toch. “Iemand als Jo, die moeten we gewoon koesteren.”

Opnieuw problemen met de VAR Niangbo scoort bij debuut: “Op training liep het al lekker” Genkse doelpuntenmaker Bon gonda: “Niet panikeren. Geloof in Play-off 1 blijft”

We hadden het na de 2-1-zege tegen Moeskroen in de categorie ‘verrassende keuzes’ gezet: Roman Bezus als vervanger van de tot Play-off 1 geblesseerde Roman Yaremchuk. Verrassend, want hoewel de Oekraïense middenvelder op winterstage in Oliva best indruk maakte, hield zo’n wissel in dat Jess Thorup aan zijn befaamde ruit moest sleutelen.

Zo zou Jonathan David niet langer in het voorste punt van die ruit kunnen plaatsnemen, maar een rijtje hoger moeten schuiven om naast Laurent Depoitre te fungeren als tweede spits. Iemand wegnemen van de positie waar hij dit seizoen al goed was voor vijftien goals en tien assists zag de Gentse trainer eerst niet zitten. Pas toen Giorgi Kvilitaia vorige week tegen Moeskroen toonde dat zijn kwaliteiten niet echt compatibel zijn met de manier waarop de Buffalo’s willen voetballen, greep Thorup in. David, die zou tegen Genk spits worden.

LEES OOK. Alleen maar goede scores voor zeer sterk AA Gent, maar één man was de grote uitblinker

Wisselwerking met Bezus

En het werkte. De Canadees viel iets minder op dan hij doet als nummer tien, maar bijdragen in de 4-1-zege tegen Genk deed hij zeker. Een assist voor Milad Mohammadi bij de belangrijke 1-1, betrokken bij menig aanval en uiteindelijk niet beloond met een doelpunt dat terecht werd afgekeurd wegens handspel.

“En zeggen dat ik maar anderhalve dag op die positie getraind heb”, zei David. “Ik vind dat er weinig verschil is tussen die twee posities. Het draait vooral om met wie je samen op het veld staat. Deze keer had ik gewoon een wisselwerking met Bezus: ging hij diep, dan bleef ik. En omgekeerd.” Eenzelfde geluid bij de Oekraïner. “Het voelde goed aan”, zei die na de match. “We kennen elkaar ook beter en beter. Dat maakt het gemakkelijk voetballen.”

Milad Mohammadi schreeuwt het uit: hij heeft z’n eerste treffer voor AA Gent te pakken.  Photo News

Dat was ook de bedoeling van Thorup. “We speelden niet op onze klassieke manier met twee spitsen. Roman en Jonathan hadden een soort van wisselwerking. Maar het is wel zo dat de flexibiliteit van die laatste een sleutel is in de zoektocht naar een oplossing tijdens de afwezigheid van Yaremchuk.” Of zoals Thomas Kaminski het omschreef: “Een jongen die weet waar hij moeten lopen en zaken zo snel oppikt: die moet je koesteren.”

Flexibiliteit is het sleutelwoord in deze. Toen Thorup Anderson Niangbo liet debuteren, keerde David terug naar zijn stek op de nummer tien. Zonder problemen, moeiteloos. Gent denderde simpel door. 4-1 zou het uiteindelijk worden in wat de eerste thuiszege tegen Genk in zes duels was voor de Buffalo’s.

Luxeprobleem

Dat het trouwens net spits Niangbo was die de laatste treffer maakte, bewijst ook nog eens dat het uitvallen van Yaremchuk Thorup ironisch genoeg een luxeprobleem bezorgt. Én Niangbo én Bezus én Kvilitaia én Giorgi Chakvetadze: allemaal zijn ze opties om de geblesseerde Oekraïner te vervangen. “Misschien kom ik zo wel in de problemen”, lachte de Gentse trainer. “Er zullen spelers teleurgesteld zijn omdat ze naast de basis of zelfs naast de selectie zullen vallen. Maar dat is uiteraard een positief probleem.”

Immuun voor dit alles is en blijft David, sleutelspeler in eender welke formatie die Thorup voor de ploeg uitstippelt. “Als ik geregeld in de spits ga moeten spelen, ga ik misschien wat meer training nodig hebben dan die anderhalve dag”, vertelde de Canadees nog. “Maar of ik nu voorin of op de tien sta: voor mij zijn alle posities goed.” Dat zullen ploegmaten en fans beamen, zeker weten.

 

Opnieuw problemen met de VAR

De videoref kende in de Ghelamco Arena opnieuw een bewogen avond. Bij de aftrap van de topper tegen RC Genk bleek de VAR wegens technische problemen niet te funct­ioneren. En uitgerekend voor rust had scheidsrechter Lambrechts maar wat graag de hulp van VAR Boterberg ingeroepen na een buitenspelfase met David. De Canadese aanvaller bevond zich na een uithaal van Kums in buitenspelpositie en belemmerde het zicht van Genk-doelman Coucke, vond ref Lambrechts.

Na rust was de communicatielijn tussen de VAR en zijn collega op de grasmat hersteld. De videoref moest meteen ingrijpen toen David van dichtbij Coucke versloeg met een rake kopbal. Boterberg had correct opgemerkt dat de Canadese aanvaller de bal met de arm beroerd had. “Het was handsbal, maar de VAR werkte eerst niet en toen ik scoorde, werkte hij plots wel. Ik denk dat ik gewoon ongeluk heb”, grijnsde een eerlijke David na afloop.(ssg)

BELGA

 

Niangbo scoort bij debuut: “Op training liep het al lekker”

Bij AA Gent zette Ander­son Niangbo zijn debuut extra glans bij door in de toegevoegde tijd het vierde Gentse doelpunt aan te tekenen. De 20-jarige Ivoriaanse aanvaller, die nog maar pas de overstap maakte van RB Salzburg naar de Ghelamco Arena, was door het dolle heen: “Ik ben gelukkig dat ik hier meteen mijn eerste doelpunt mag vieren. De pass van Kvilitaia was perfect op maat en dan is het een kwestie van rustig af te werken. Op training liep het deze week al best lekker. Ik moet de staf en mijn medespelers ook bedanken voor de manier waarop ik hier werd verwelkomd. Ik wil mezelf hier bewijzen en het team helpen, zodat we voor de prijzen kunnen meestrijden. Dit is alvast een prachtige start en ik mag dan ook terugkijken op een heerlijk debuut.” (ssg)

Photo News

Genkse doelpuntenmaker Bon gonda: “Niet panikeren. Geloof in Play-off 1 blijft”

Een 12 op 15 had RC Genk in de top zes gepiloteerd. Het was bovendien al vijf keer op rij ongeslagen in de Ghelamco Arena. Maar alle gunstige voortekenen verdwaalden zaterdag in de mist tijdens de kansloze nederlaag in Gent. Genk leidde nochtans – tegen de gang van het spel in – na een kwartier dankzij opnieuw een doelpunt van lichtpunt Theo Bongonda (foto).

“Op dat moment stonden we met een goed gevoel op het veld”, zei Bongonda. “Jammer genoeg sneden tegengoals vlak voor en na de rust onze adem af. Na de 2-1 hadden we nog weinig in de pap te brokken. Gent was vele malen beter en won verdiend. We moeten nu niet beginnen te panikeren. Ons geloof in Play-off 1 blijft onaangetast.”

Dat bevestigde ook coach Hannes Wolf. “De zege van Gent was verdiend. Vlak na de 0-1 had het nochtans 0-2 kunnen worden via Thorstvedt. We moeten eerlijk zijn en toegeven dat Gent meer kansen creëerde. Het is een sterke ploeg, maar wij hebben hen geholpen door te makkelijk balverlies te lijden. We moeten er voor honderd procent staan, willen we succesvol zijn en dat was hier zeker niet het geval.”

Op de gevolgen voor de strijd om Play-off 1 wilde hij niet ingaan. “Wij moeten niet kijken naar de stand of ons programma. We moeten ons alleen concentreren op ons voetbal. Houvast zoeken in de manier van spelen. Daar werken we elke dag hard aan.”(mg, sc)

AANGERADEN

Hoofdpunten