Sociale huurders betalen gemiddeld 38 euro meer: “Zelfs prijsstijgingen tot 200 euro zijn geen uitzondering”

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Gemiddeld 38 euro: zoveel betalen huurders van een sociale woning in Vlaanderen gemiddeld meer, sinds op 1 januari de nieuwe berekening van de huurprijs van kracht werd. Dat blijkt uit cijfers van PVDA. Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) houdt de mogelijkheid van een beperkte herziening open, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag.

De huurinkomsten stijgen bij alle huisvestingsmaatschappijen die we hebben onderzocht, met gemiddeld 38 euro. Maar ook prijsstijgingen van 200 euro zijn jammer genoeg geen uitzonderingen, zegt Tom De Meester, Vlaams Parlementslid van de PVDA. “Maar liefst 76 procent van de sociale huurders moet sinds 1 januari meer huur betalen. Bij vier huisvestingsmaatschappijen is dat zelfs 90 procent.”

“Nieuwe berekening is correcter”

“De regularisatie van de prijs was nodig, na acht jaar”, reageert Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA). “De nieuwe berekening is ook correcter: wie inwonende kinderen met een job heeft, heeft immers een groter inkomen. Dat tellen we voortaan mee. Gaan de kinderen daarna het huis uit, zal de huurprijs dan ook dalen.”

Voor PVDA moet de nieuwe berekening teruggedraaid worden, maar daar kan volgens minister Diependaele geen sprake van zijn. Hij laat daarentegen wel de mogelijkheid open om de regeling nog aan te passen. “Maar alleen voor mensen met inwonende volwassen kinderen met een handicap”, zegt Diependaele. “Die groep is wellicht het meest getroffen door de nieuwe berekeningswijze.”

AANGERADEN