PS sluit deur voor N-VA: “Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”

Bron © belga, le soir

De talrijke vergaderingen tussen de PS en de N-VA hebben geen toenadering opgeleverd. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd na afloop van het PS-partijbureau. De PS lijkt daarmee definitief de stekker uit de paars-gele piste te trekken.

Dinsdag trekken informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met hun eindverslag naar de koning. Intussen hebben de twee grootste partijen, PS en N-VA, achter de schermen druk vergaderd. Maar die vergaderingen hebben weinig tot niets opgeleverd, zo blijkt.

“We hebben een dertigtal vergaderingen met de N-VA gehad en dat heeft tot niets geleid. Aan de onderhandelingstafel toont de PS haar goede wil, maar Bart De Wever maakt geen enkel compromis. Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”, aldus Magnette.

De PS-voorzitter vindt dan ook dat het weinig zin heeft om eventueel samen met De Wever de rol van het duo Coens-Bouchez over te nemen. “Dat zou tot niets leiden”, klinkt het.

“Als men een regering wil maken zonder de PS, moet men dat maar doen, maar je kan aan de PS niet vragen om een rechtse politiek te voeren. We willen een sociaal antwoord geven op de uitdagingen die zich voordoen en niet de lijn van de vorige regering, die is afgestraft door de kiezers, voortzetten”, aldus Magnette.

Ook Di Rupo haalt uit naar N-VA

Eerder op de dag deelde Elio Di Rupo al een steek uit aan Bart De Wever. Het PS-kopstuk deed dat door Georges-Louis Bouchez, de MR-informateur die vorige week nog had gepleit voor een Belgische eenheidsstaat, te verdedigen.

Vorige week publiceerde het Franstalige magazine Wilfried een interview met Bouchez waarin hij verkondigde “een unitarist” te zijn. “Ik denk zelfs dat we alles terug op het federale niveau moeten zetten.” Lees: terug naar een Belgische eenheidsstaat.

PS sluit deur voor N-VA: “Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”
Georges-Louis Bouchez en Elio Di Rupo. Foto: pn

Er kwam meteen veel kritiek op de uitspraken, vooral Bart De Wever fulmineerde hard tegen de uitspraken. “Het unitarisme is al uitgeprobeerd in dit land. Het werkte na 1830 zolang de Vlamingen tweederangsburgers waren en bestuurd werden door mensen die geen Nederlands spraken”, schreef de N-VA-voorzitter onder meer.

Ook het feit dat Bouchez de uitspraken deed te midden van zijn informateursopdracht lokte hevige reacties uit. Onnodig, vindt Elio Di Rupo. “Iedereen is vrij om zijn mening te geven. Informateur of niet”, zo verklaarde het PS-kopstuk maandag op nieuwszender LN24. “Bouchez sluit zich met zijn uitspraken deels aan bij wat wij bij de PS ook zeggen, al hebben de regio’s vandaag ook hun relevantie. Het waren vooral de reacties van N-VA die mij schokten. Zodra iemand het niet eens is met hen, volgen er verwijten. Ik veroordeel dat, iedereen heeft het recht om te spreken.”

“Volgens mij doet N-VA er alles aan om aan te tonen dat het niet mogelijk is om een federale regering te vormen”, vervolgde Di Rupo. “Dat is het spel dat N-VA en Vlaams Belang spelen. Het einde van België en een onafhankelijk Vlaanderen.”

Door mtm
AANGERADEN