Bart De Wever: “PS wil liever regering waar zij de baas zijn”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

“Ik heb de indruk dat de PS geen regering wil met een meerderheid in Vlaanderen. Ze willen liever een regering waarin zij de baas kunnen zijn”. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag gezegd voor aanvang van het N-VA-partijbestuur. De Wever blijft zelf bereid “zijn verantwoordelijkheid te nemen”. “Maar het informateurschap is niet iets waar je voor solliciteert.”

LEES OOK. Elio Di Rupo (PS) verdedigt uitspraken Georges-Louis Bouchez (MR): “Zodra we het niet eens zijn met N-VA, komen er verwijten”

Dinsdag trekken informateurs Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) met hun eindverslag naar de koning. Intussen hebben de twee grootste partijen, PS en N-VA, achter de schermen druk vergaderd. Maar die vergaderingen lijken weinig op te leveren.

Een aantal verklaringen uit PS-hoek lijken de kloof tussen beide partijen ook niet te verkleinen. Zo stuurde PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej afgelopen weekend aan op een regering zonder N-VA. “Wat is het resultaat van een regering met N-VA? Een Vlaams Belang dat van 3 naar 18 zetels is gegaan in het federaal parlement”, zei de PS’er.

“De vijandelijkheden zijn niet bepaald gestaakt”, reageerde N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys voor aanvang van het N-VA-partijbestuur. En ook voorzitter Bart De Wever is duidelijk niet opgezet met de aanvallen uit PS-hoek. “Ik heb de indruk dat zij geen regering met een meerderheid in Vlaanderen willen, maar een regering waarin zij de baas kunnen spelen”, aldus De Wever.

“CD&V dankbaar”

De N-VA-voorzitter is dan weer wél te spreken over de houding van de CD&V. Die partij blijft hameren op het belang van een federale regering met een Vlaamse meerderheid. “Ik ben hun daar dankbaar voor. Dat kan ik niet van alle partners zeggen”, aldus De Wever met een weinig verholen kritiek aan het adres van Open VLD.

De vraag is nu wie de koning dinsdag het veld instuurt na het duo Coens-Bouchez. Krijgt bijvoorbeeld De Wever de kans om te onderzoeken of een paars-gele coalitie nog wel kans op slagen heeft? “Ik ga daar geen commentaar geven. We zullen zien wat het paleis beslist nadat men de partijvoorzitters gehoord heeft. Het informateurschap is geen opdracht waarvoor je solliciteert”, aldus De Wever. De N-VA-voorzitter blijft wel bereid “zijn verantwoordelijkheid op te nemen”.

AANGERADEN