Geduld van huisartsen is op na zoveelste panne van e-platform: “Schuldig verzuim van de overheid”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Vanochtend zijn huisartsen weer wakker geworden met een totale crash van het eHealth-systeem, het elektronisch platform voor het uitwisselen van medische gegevens. Huisartsenvereniging Domus Medica spreekt van “schuldig verzuim van de overheid waarbij rechtstreeks de gezondheid van de burger in het gedrang wordt gebracht en potentieel patiënten zullen overlijden”.

Volgens Domus Medica gaat het om de zoveelste grote panne van eHealth. Het uitvallen van het eHealth-systeem maakt dat huisartsen opgezadeld worden met uren extra administratieve belasting. “Op het moment dat huisartsen een beginnende griepepidemie moeten managen, een uitbraak van het coronavirus moeten surveilleren en ondertussen al de patiënten met chronische ziekten zo gezond mogelijk houden, is dit onaanvaardbaar.”

Domus Medica zegt dat de overheid het vertikt om een structureel probleem in haar digitale ondersteuning aan te pakken. “Een overheid die inzet op de digitalisering in de zorg, moet er eerst en vooral voor zorgen dat het zenuwcentrum van deze digitale communicatie, het eHealth-systeem, een performant systeem is”, klinkt het. De huisartsenvereniging roept de overheid op om de problemen onmiddellijk op te lossen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) betreurt de panne. Ze is zich bewust van de tekortkomingen en het probleem wordt aangepakt, “maar er is geen mirakeloplossing”. Zo werden zowel een statuswebsite als business continuity-processen ontwikkeld. Ook kwam er een extra rekencentrum en zijn er plannen om de bestaande processen verder te optimaliseren.

Door jvh
AANGERADEN