Hilde Van Mieghem maakt reeks over kindermishandeling: “Ik weet wat het betekent om mishandeld te worden”

In Als je eens wist praat actrice Hilde Van Mieghem met negen slachtoffers van kindermisbruik. Hun verhaal, hoe hen dat gevormd heeft en hoe ze daar mee omgaan. © frederik beyens

“Ik weet wat het betekent om als kind mishandeld te worden. Ik ken de diepe eenzaamheid die het met zich meebrengt. Het niet gezien of gehoord worden door een ander. Laat staan geholpen worden.” Actrice Hilde Van Mieghem (61) heeft een missie: het taboe van kindermishandeling doorbreken. Dat doet ze met de driedelige documentaire Als je eens wist op Canvas, waar ze zal samenzitten met negen mensen die allemaal een andere vorm van kindermisbruik of familiaal geweld hebben meegemaakt. Verhalen van emotionele terreur en fysiek of seksueel geweld.

dewo

“In een ouder die een kind mishandelt, vinden we bijna altijd een kind terug dat dezelfde dingen heeft meegemaakt”, zegt Peter Adriaenssens. Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater is een van de vijf experten die de getuigenissen in de reeks kaderen. Hij wordt bijgestaan door jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand, die getuigen over de gebreken in het systeem. Kindermishandeling opsporen en hulp verlenen loopt nog steeds niet zoals het zou moeten. Traumapsychiaters Bessel van der Kolk en Leen Thys zullen ingaan op de invloed die mishandeling heeft op het verdere leven. Alle slachtoffers zoeken naar uitwegen en oplossingen voor de gevolgen van hun trauma’s.

Omdat het onderwerp van de reeks niet evident is, zal na iedere uitzending expliciet verwezen worden naar hulplijnen, onder meer het nummer van Tele-Onthaal (106).

INFO

Als je eens wist, vanaf dinsdag 11 februari op Canvas en canvas.be

Aangeboden door onze partners

Lees ook