IJskoud, zakelijk en geen enkele empathie

Foto: Photo News

Koning Albert betwist dus niet langer dat hij de biologische vader van Delphine Boël is. Maar de letterlijke mededeling waarin hij het nieuws maandag zelf bekendmaakte, is allesbehalve hartelijk voor zijn - vanaf nu - vierde kind.

17.46 uur, maandagmiddag. Alain Beerenboom, de advocaat van koning Albert II, drukt op zijn computer op Enter. Een e-mail met een zakelijke persmededeling wordt uitgestuurd naar verschillende nieuwsredacties. Met groot nieuws.

“Zijne Majesteit de Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van het DNA-monster dat hij afstond op vraag van het hof van beroep in Brussel. De wetenschappelijke conclusies geven aan dat hij de biologische vader is van mevrouw Delphine Boël.”

“Op vraag van het hof van beroep in Brussel”, schrijven zijn raadslieden. Lees maar: verplicht. Koning Albert kon geen kant meer uit toen het gerecht hem na de zoveelste procedure dwong om een DNA-staal af te staan. De resultaten van het Erasmusziekenhuis werden maandag aan de verschillende partijen kenbaar gemaakt. Zwart op wit, puur wetenschappelijk, staat het vast dat Boël het biologische kind van Albert is. Hij kon dus niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is.

“Ook al zijn er juridische argumenten en bezwaren om het feit te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk de weergave is van een biologisch vaderschap, en dat de gevolgde procedure betwistbaar is, heeft koning Albert beslist om die niet op te werpen en met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure.”

In de mededeling wijst koning Albert erop dat hij zich sinds de geboorte van Delphine Boël nooit gemengd heeft in “familiale, sociale of educatieve beslissingen” over haar en dat hij “steeds de band heeft gerespecteerd tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader”.

Nochtans heeft Sybille de Selys Longchamps eerder al verklaard dat Albert zijn buitenechtelijke dochter destijds meermaals bezocht heeft. Er zijn ook foto’s van hem, samen met een kleine Delphine. Alain Beerenboom, de advocaat van Albert, hamerde er maandagavond meermaals op dat koning Albert zijn dochter echter niet eerder kón erkennen, omdat Jacques Boël eerst het vaderschap over Delphine moest afgeven. Dat gebeurde pas iets meer dan een jaar geleden.

“Meer dan veertig jaar later besliste mevrouw Delphine Boël om haar wettelijke en socio-affectieve band met haar vader te verbreken en van familie te veranderen. En dat via een lange, pijnlijke procedure, die juridisch contradictoir bleek.”

Het mag duidelijk zijn: koning Albert is er allesbehalve over te spreken dat het verhaal van Delphine Boël de laatste jaren zo breed publiekelijk werd uitgesmeerd. Hij betreurt dat zijn privéleven nooit werd gerespecteerd.

“Met respect voor de justitiële instellingen heeft koning Albert zich niet gemengd in de discussies buiten de rechtszaal. Om die reden heeft hij beslist om te reageren en om zijn standpunt in deze zaak te verduidelijken.”

“Een zeer persoonlijke mededeling van de koning”, noemen zijn advocaten het letterlijke persbericht. Delphine Boël daarentegen zegt dat de woorden “pijn doen”. “Omdat het zo koel werd opgesteld, zonder enige empathie”, zeggen haar advocaten.

Door Marc Klifman
AANGERADEN