Eerste besmetting op Europese bodem: Duitser die coronavirus heeft, ging niet naar China

Bron © BELGA

Foto: AP

De man die als eerste persoon in Duitsland besmet is met het coronavirus, is zelf niet naar China gegaan. Hij kreeg het virus van een Chinese vrouw die een bezoek bracht aan zijn bedrijf. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de zuidelijke deelstaat Beieren dinsdag meegedeeld.

De besmette man is 33 jaar en komt uit Starnberg (Beieren), zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van München. Hij woonde bij zijn bedrijf Webasto een opleiding bij, waaraan ook de 23-jarige Chinese vrouw deelnam. Zij kreeg voor haar reis naar Duitsland nog bezoek van haar ouders, die uit de getroffen Chinese regio Wuhan komen. Toen ze in Duitsland was, vertoonde de vrouw nog geen symptomen. Pas toen ze vorige week donderdag terugvloog, voelde ze zich ziek.

De toestand van de besmette man is volgens de taskforce infectieziekten in Beieren stabiel. De Beierse gezondheidsautoriteiten testen momenteel een veertigtal mensen. Het gaat om collega’s en familieleden van de man, maar ook om kinderen van de kleuterschool van de kroost van de man.

Het geval in Duitsland is de eerste besmetting tussen mensen op Europese bodem. De andere gevallen die in Europa werden vastgesteld liepen het virus op tijdens een reis naar China.

Webasto levert onderdelen aan autofabrikanten, en heeft wereldwijd 13.400 medewerkers in vijftig vestigingen. De meeste daarvan bevinden zich in Duitsland, in China heeft het bedrijf twaalf vestigingen. Holger Engelmann, de voorzitter van de raad van bestuur van het bedrijf, zei dat de gezondheid van hun medewerkers hun voornaamste prioriteit is. “We staan in nauw contact met de betrokken autoriteiten, en brengen de collega’s regelmatig op de hoogte houden van de volgende stappen”, zei hij in een verklaring, waarin hij ook transparante en volledige communicatie beloofde.

Start nieuwe schoolsemester in China uitgesteld

In China hebben de autoriteiten intussen de start van het nieuwe semester in de scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen voor onbepaalde duur uitgesteld. Dat heeft het Chinese ministerie van Onderwijs dinsdag gemeld.

Alle leerlingen en studenten zijn momenteel met vakantie naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar. Wanneer de lessen worden hernomen, zal later worden beslist en hangt af van waar de onderwijsinstellingen gevestigd zijn, verklaarde het ministerie.

Dinsdag maakten de autoriteiten in een nieuwe balans nog bekend dat in China nu al zeker 106 mensen gestorven zijn aan het recent opgedoken coronavirus. Er werden in de afgelopen uren bijna 1.300 nieuwe gevallen van besmetting vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmette personen in China op ruim 4.000.

Er zijn daarnaast al gevallen vastgesteld in onder meer Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saudi-Arabië, Singapore, de VS en Australië.

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus? En hoe kun je het oplopen?

Wuhan bouwt in 6 dagen speciaal ziekenhuis om dodelijk coronavirus te bestrijden

Chinese miljoenenstad is veranderd in “stad van zombies”: besmette mensen vallen “voor dood” neer op straat

Door mtm, adb

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?