Vliegtuigbouwer Airbus schikt in omkopingszaak

© REUTERS

Airbus heeft een akkoord bereikt met Franse, Britse en Amerikaanse autoriteiten over een schikking in een omkopingszaak. Dat maakte de Europese vliegtuigbouwer dinsdagochtend bekend. Het principeakkoord moet nog wel door rechters in de drie landen worden bekrachtigd. Ook moet de Amerikaanse regulator nog het licht op groen zetten.

“Uit juridische overwegingen kan Airbus geen verder commentaar geven over de details van zijn gesprekken met de onderzoekende autoriteiten”, zegt de vliegtuigbouwer. Volgens experten van het persagentschap Bloomberg zouden de schikkingen in totaal rond de 3 miljard euro kunnen kosten. Diezelfde kenners geven ook aan dat het nu het geschikte moment is om een schikking te treffen, nu grote concurrent Boeing te kampen heeft met de crisis met de 737 MAX.

De omkopingszaak draait om het inzetten van tussenpersonen om contracten voor vliegtuigen binnen te slepen. Door de zaak zijn de afgelopen jaren vrijwel alle bestuurders van het bedrijf vertrokken of met pensioen gegaan.

LEES OOK

Nu in het nieuws