Kinderen Delphine Boël mogen zich ook prins en prinses noemen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Niet alleen Delphine Boël mag zich voortaan prinses noemen, ook haar kinderen krijgen het recht om zich prins of prinses te noemen. Dat zegt Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen, nadat koning Albert II maandag had erkend dat Delphine Boël zijn biologische dochter is. Vraag is evenwel of ze dat effectief willen.

De regering-Michel wijzigde in 2015 het koninklijk besluit (KB) dat het verlenen van prinselijke titels regelt. Alleen nog de kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster, prinses Elizabeth, zouden zich zo nog kunnen noemen. Maar artikel 2 van het KB bepaalt een overgangsregeling voor de “kinderen en kleinkinderen, geboren uit de nakomelingschap in rechte lijn van Zijne Majesteit Koning Albert II”. Ook zij mogen volgens het KB de titel van prins of prinses van België voeren.

“Tegen de geest van de wet”

“Prinses Astrid en prins Laurent konden op die manier hun titel behouden. Maar in zijn abstractie bepaalt dat artikel dus ook dat die titel toekomt aan Delphine Boël. En als zij de titel mag dragen, dan ook haar kinderen”, zegt Swennen. Volgens hem laat het artikel weinig ruimte voor interpretatie.

Swennen geeft toe dat dit zou ingaan tegen de geest van de wet. Die had net als achterliggende bedoeling om het aantal dragers van de titel van prins of prinses te beperken. “Maar als die overgangsregeling er is, dan geldt die ook voor Delphine Boël.” Delphine Boël heeft altijd verklaard dat het haar niet te doen was om de titel van prinses of om geld. Het lijkt dus vooral te gaan om een theoretische kwestie.

Nog nooit gebeurd

Het voeren van de titel is een recht, merkt Swennen op. Volgens de grondwet creëert een adellijke titel bovendien geen voorrechten. Evenmin heeft ze gevolgen voor de troonsopvolging, die via de grondwet wordt geregeld. Als Delphine Boël de titel zou willen voeren, zegt Swennen dat het in eerste instantie gewoon een ambtenaar van burgerlijke stand zou zijn die hierover zou beslissen, omdat die de titel moet aantekenen. In het geval van Delphine Boël zou dat gebeuren in het consulaire bevolkingsregister, want ze woont in het buitenland. Bij betwisting vermoedt hij dat een familierechtbank bevoegd wordt.

Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar hedendaagse geschiedenis, verklaarde maandag dat Delphine Boël de titel van prinses niet zou krijgen als gevolg van de wijziging van het KB in 2015, de geest ervan indachtig. “Het zou wel eigenaardig zijn dat een buitenechtelijk kind de titel zou krijgen. Het is nog nooit gebeurd”, reageert hij dinsdag. “Het zou me ook verbazen omdat de kleinkinderen van prinses Astrid de titel niet krijgen.”

“Er is bovendien de hele context”, zegt Van den Wijngaert. “Van verzoening zal geen sprake meer zijn. Ze zal nooit opgenomen worden in de koninklijke familie.”

bekijk ook

UITGELEGD. Koning Albert II en Delphine Boël: een overzicht van onze royaltywatcher

AANGERADEN
Meest recent