Huisvuilophaling verstoord door nationale actiedag

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel / Antwerpen -

De nationale actiedag van de socialistische vakbonden ABVV en ACOD zorgen dinsdag voor de nodige hinder bij de stedelijke dienstverlening in Antwerpen. Twintig stedelijke basisscholen zijn gesloten, net als drie kinderopvanglocaties. De ouders werden wel vooraf op de hoogte gebracht. Verder loopt de huisvuilophaling vertraging op in heel wat gebieden, de stad vraagt dan ook om indien mogelijk het afval terug binnen te nemen. Waar nodig wordt niet-selectief opgehaald.

Alle stadsloketten zijn open, maar volgens de stad kunnen de wachttijden er oplopen. De stedelijke recyclageparken zijn gesloten. Van de bibliotheken is alleen Couwelaar in Deurne gesloten voor het publiek, bij de musea houdt enkel het Rubenshuis de deuren de hele dag dicht. Ook het grootste deel van de sportinfrastructuur is open, behalve een aantal zwembaden (De Schinde en Groenenhoek zijn gesloten, verschillende andere zijn slechts enkele uren open) en openluchtcentrum Ter Beke.

In de woonzorgcentra, de centra voor jeugdzorg en voor de zorgbehoevende klanten van de thuisdiensten van Zorgbedrijf Antwerpen is de dienstverlening gegarandeerd. De dienstencentra zijn gewoon open.

In Brussel helft van vuilniszakken niet opgehaald

Ook is verschillende Brusselse gemeenten is de huisvuilophaling verstoord. Op verschillende plaatsen zijn de ophaalrondes van de witte en blauwe zakken maar deels afgewerkt. In de meeste gevallen is meer dan de helft opgehaald, maar in Jette is bijvoorbeeld maar 10 procent van de blauwe vuilniszakken opgehaald en in Haren maar 40 procent van de witte vuilniszakken.

Net Brussel vraagt inwoners van wie de zakken niet werden opgehaald, om ze weer binnen te halen en bij de volgende ophaling opnieuw aan te bieden.

AANGERADEN