Studenten in China mogen op kosten van Universiteit Gent terugkeren

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Studenten die niet langer in China willen verblijven door de uitbraak van het Coronavirus, mogen op kosten van de UGent terugkeren. Dat meldt de universiteit. Ook studenten en personeel die niet willen vertrekken, krijgen hulp bij het vinden van een andere bestemming. Het gaat om vier studenten en zowat tien personeelsleden.

Onder meer de KULeuven en de UA lieten optekenen dat studenten niet langer vertrekken naar China. De Gentse universiteit neemt voorzorgsmaatregelen en informeert studenten en personeel, maar ze verbiedt studenten die willen vertrekken niet om dat te doen zolang ze het reisadvies van Buitenlandse Zaken volgen.

“De UGent is zich uiteraard bewust van het probleem maar vooralsnog legt de UGent geen reisverbod op. Uiteraard wel indien de reis naar Hubei zou gaan, conform het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken”, zegt een woordvoerster van de UGent.

“Studenten mogen ook in China blijven”

Vier studenten en zowat tien personeelsleden zullen de komende maanden richting China vertrekken. “We hebben er begrip voor indien zij niet willen vertrekken. Als studenten zelf een alternatieve bestemming willen, doet de UGent een inspanning om een andere bestemming te helpen zoeken, op voorwaarde dat ze dit snel laten weten.”

Studenten die reeds in China zijn, mogen daar blijven, al verstoort het Coronavirus lokaal het openbare leven in China. “Indien ze oordelen dat ze daar niks kunnen doen, mogen ze terugkeren op kosten van de UGent”, zegt de universiteit. Die schrijft studenten en personeel aan. “We doen dit omwille van de signalen uit China dat de academische activiteiten er voorlopig niet heropgestart worden.”

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?