Trump stelt vredesplan voor Midden-Oosten voor: “realistische tweestatenoplossing” met tunnel tussen Gazastrook en Westelijke Jordaanoever

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag in Washington zijn vredesplan voor het Midden-Oosten voorgesteld. Het omvat een tweestatenoplossing met een uitgebreid Israël en een onafhankelijk Palestina, dat als compensatie zijn hoofdstad in Oost-Jeruzalem zou mogen vestigen. Het opvallendste aspect is ongetwijfeld de tunnel tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, die het onafhankelijke Palestina levensvatbaar moet maken. Al blijft maar de vraag of de Palestijnen bereid zijn in te gaan op de verregaande concessies die ze daarvoor zouden moeten maken.

Het plan van Trump stelt een tweestatenoplossing voor die “een overwinning voor beide partijen zou betekenen: een realistische oplossing die het risico van een Palestijnse staat voor de Israëlische veiligheid wegneemt”, aldus Trump. Het land zou de soevereiniteit krijgen over een groot deel van de strategische Jordaanvallei. Bestaande Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied zouden ook integraal deel gaan uitmaken van het nieuwe Israëlische grondgebied, al verduidelijkte Trump de details van dat aspect van zijn plan niet. Bovendien zou Jeruzalem de “ondeelbare hoofdstad van Israël” blijven.

Israël is bij monde van premier Benjamin Netanyahu al akkoord gegaan met het plan, en zou beloofd hebben om vier jaar lang geen nieuwe nederzettingen te bouwen op Palestijns gebied. “Uw plan biedt de Palestijnen een pad naar een eigen staat”, zei Netanyahu tegen Trump, ook al zou het de Palestijnen “zelfs een lange tijd zal vergen om een begin te maken van dat pad”. Volgens Netanyahu is Trump de grootste vriend die Israël ooit in het Witte Huis heeft gehad.

“Misschien krijgen de Palestijnen nooit nog eens zo’n kans”

De Palestijnen zouden dan weer een ongeschonden territorium op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook krijgen, met een tunnel tussen beide gebieden die de nieuwe staat levensvatbaar moet maken. “Dit plan zal het Palestijnse territorium verdubbelen”, aldus Trump.

Indien de Palestijnen zijn plan goedkeuren, mogen ze ook massale hulp en investeringen van de VS en talrijke andere landen verwachten, beloofde Trump. De groei van de Palestijnse economie kan bij instemming van het plan dus “verdubbelen of verdrievoudigen”, en er kunnen een miljoen nieuwe jobs ontstaan. “Onze visie zal een einde maken aan de cyclus van Palestijnse afhankelijkheid van ontwikkelingshulp en buitenlands geld.”

Trump beloofde ook dat er voor het plan geen Palestijnen ontworteld zouden worden. Volgens de president had hij “al heel wat” gedaan voor Israël, en moest hij ook eerlijk zijn voor de Palestijnen. “Het is alleen maar redelijk dat ik ook heel wat voor de Palestijnen moet doen... Anders zou het niet fair zijn”, klonk het. “Dit is een fantastische deal. En misschien krijgen de Palestijnen nooit nog eens zo’n kans.”

Eén belangrijke voorwaarde

Daarvoor moeten de Palestijnen wel voldoen aan één belangrijke voorwaarde: een “duidelijke verwerping van terrorisme”. Lees: volledige demilitarisering en erkenning van de staat Israël. Dat land zou ook verantwoordelijk blijven voor de militaire veiligheid in het hele gebied. Zo zou Israël een kleine strook land tussen de Egyptische grens en de Gazastrook krijgen om aanvoer van wapens via Egypte te voorkomen.

De Palestijnen zouden in eerste instantie enkel een eigen politiemacht krijgen, om de lokale veiligheid te verzekeren. Pas als ze vervolgens bewijzen dat ze daartoe in staat zijn, en bereid zijn tot medewerking met Israël, zou er werk worden gemaakt van een eigen veiligheidsapparaat.

Trump stelt vredesplan voor Midden-Oosten voor: “realistische tweestatenoplossing” met tunnel tussen Gazastrook en Westelijke Jordaanoever
De bekendmaking van het plan werd dinsdag met grote interesse gevolgd door de Palestijnen. Foto: AFP

Israël wil Russische steun voor “historisch plan”

Trump maakte het plan bekend in het bijzijn van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die had het over een “historisch plan”. Netanyahu zal woensdag vanuit Washington naar Moskou vliegen, om president Vladimir Poetin over de details van het Amerikaanse plan in te lichten. Volgens het Kremlin zouden Netanyahu en Poetin elkaar donderdag treffen.

“De ‘deal van de eeuw’ waarvoor de VS publiciteit maken en die ze willen voorstellen als oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict hebben wij nog niet gezien”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Maar als de perslekken bevestiging krijgen “gaat het om een benadering die helemaal verschilt van degene die de internationale gemeenschap heeft erkend als het fundament voor een regeling van het conflict”, voegde hij eraan toe.

Trump stelt vredesplan voor Midden-Oosten voor: “realistische tweestatenoplossing” met tunnel tussen Gazastrook en Westelijke Jordaanoever
De Israëlische premier Netanyahu bij de bekendmaking van het plan. Foto: AFP

Duizenden Palestijnen op straat

Nog voor de bekendmaking betoogden dinsdag in Gaza-Stad al duizenden mensen tegen het plan, die vreesden dat het er een op maat van Israël zou zijn. De manifestanten verbrandden banden, Amerikaanse vlaggen en foto’s van president Trump, en riepen “het plan zal niet doorgaan”.

In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, moesten Amerikaanse vlaggen en portretten van Trump er evenzeer aan geloven. In Nablus en Ramallah in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever staan ook betogingen gepland, die vermoedelijk tot ‘s nachts zullen duren.

Palestijnen verwerpen plan meteen

Hamas, de Palestijnse beweging die aan de macht is in de Gazastrook, heeft het plan na de bekendmaking ook meteen verworpen. “Vandaag zeggen we dat we dit plan verwerpen. We aanvaarden geen substituut voor Jeruzalem als hoofdstad van de Palestijnse staat”, zei Khalil al-Hayya, een kaderlid van de islamistische beweging.

Even later verwierp ook de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, het voorstel. “Het Amerikaanse plan zal naar de prullenmand van de geschiedenis worden verwezen”, aldus Abbas na een bijeenkomst met de Palestijnse facties in Ramallah. “Onze positie is niet veranderd”, zei Abbas. “Nadat we al die onzin gehoord hebben, zeggen we opnieuw ‘nee’ tegen de ‘deal van de eeuw’.”

In Caïro vindt zaterdag een buitengewone bijeenkomst van de Arabische Liga plaats om er - in aanwezigheid van de Palestijnse president Mahmoed Abbas - te overleggen over het plan. Die “buitengewone bijeenkomst” komt er “op Palestijnse vraag”, preciseerde secretaris-generaal Hossam Zaki in een mededeling.

Trump stelt vredesplan voor Midden-Oosten voor: “realistische tweestatenoplossing” met tunnel tussen Gazastrook en Westelijke Jordaanoever
Foto: AFP

11.11.11: “Weinig hoopgevends in Trumps ‘vredesplan’”

Ook het Midden-Oostenplatform, deel van koepelorganisatie 11.11.11, noemt het plan “een roadmap tot een permanente bezetting die vrede, economische ontwikkeling en gelijke rechten op geen enkele manier dichterbij brengt”. Volgens het Platform lijst het plan vooral Israëlische eisen op, terwijl het aan de Palestijnen is om alle toegevingen te doen. “Er kan moeilijk worden gesproken over een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord als op voorhand geen enkele Palestijn betrokken was”, klinkt het.

Het Platform zegt Washington niet te kunnen beschouwen als een “eerlijke bemiddelaar”. Een geloofwaardig vredesproces moet voorzien in een actieve bemiddelingsrol van de VN, vindt het Platform, dat de internationale gemeenschap oproept om het plan tegen te houden. “De verwachting is dat Israël na de verkiezingen van 2 maart zal overgaan tot een annexatie van grondgebied”, meent het Platform. “Dat is een van de zwaarste schendingen van het internationaal recht, en is dus illegaal. Derde staten hebben onder internationaal recht een verplichting om geen hulp of assistentie te bieden aan een illegale situatie.

De organisatie roept België en de andere Europese landen dan ook op om de internationale gemeenschap te mobiliseren, onder meer binnen de VN-Veiligheidsraad. In februari zit België, voor het eerst sinds augustus 2008, die V-raad nog eens voor. Daarnaast zou er een formeel onderzoek geopend moeten worden naar schendingen van het internationaal recht, door alle strijdende partijen, in bezet Palestijns gebied.

Door jvh
AANGERADEN