Opnieuw vluchtelingenkamp ontruimd in buurt van Calais

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: BELGAIMAGE

De ordediensten hebben dinsdagmorgen in de Noord-Franse stad Calais opnieuw een vluchtelingenkamp ontruimd. Er werden in totaal 145 personen met bussen overgebracht naar opvangcentra. Daarnaast werden nog eens 22 mensen zonder wettig verblijfsstatuut opgepakt “voor een plaatsing in administratieve detentie”, zo meldt de prefectuur.

De migranten bevonden zich op het terrein van een gewezen tankstation, in de buurt van de vroegere ‘Jungle’. De afbraak van hun kamp is het gevolg van twee ontruimingsbevelen, die op 22 en 23 januari door de rechtbank van Boulogne-sur-Mer waren uitgeschreven wegens “ernstige problemen op het vlak van veiligheid, hygiëne en rust” voor de omwonenden.

Verschillende Franse mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties hebben forse kritiek op de ontruimingsoperatie. Ze hekelen dat er geen inspanningen werden geleverd om vooraf de migranten te informeren “in een taal die zij begrijpen”.

“Deze actie, die de basisrechten niet eerbiedigt, zal niet effectief zijn”, staat in de mededeling van Auberge des migrants, Utopia 56 en Human Rights Observers. “Ze zal alleen maar bijdragen aan het levendig houden van een waanzinnige cyclus.” De organisaties zeggen dat ze na elke ontruimingsoperatie migranten zien terugkeren.

De Franse autoriteiten hadden op 3 en op 20 december 2019 al gelijkaardige ontruimingsoperaties uitgevoerd in hetzelfde district.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN