Culturele duizendpoot Werner Van Branteghem overleden

Werner Van Branteghem leefde voor het toneel en schreef jarenlang de Rousselaerse Revue. Foto: STEFAAN BEEL

Roeselare -

De Roeselaarse toneelauteur Werner Van Branteghem is dinsdagmorgen op 66-jarige leeftijd overleden. Als cineast en toneelauteur was hij zeer bekend in de culturele wereld. Zo was hij jarenlang een van de sterkhouders van de Rousselaerse Revue.

Werner Van Branteghem werd in 1953 geboren en groeide op in de buurt van de Noordstraat, in het centrum van Roeselare. Al van in zijn kindertijd had hij een grote passie voor de stad. Daarnaast was hij ook een grote cultuurliefhebber. Als jonge twintiger maakte hij zijn eerste filmpje met een oude 8 mm camera. Hij sloot zich aan bij de filmclub Kinaro. In totaal werd hij negen keer provinciaal laureaat, drie keer nationaal laureaat en twee keer mocht een medaille van de koning ontvangen voor beste cineast van de Benelux.

Rousselaerse Revue

De laatste jaren was Werner vooral bekend voor zijn vele toneelstukken. Samen met Raf Degryse was hij vanaf het begin een van de voortrekkers van de Rousselaerse Revue Compagnie. Elk jaar pende hij zelf de revue neer, tot de vereniging in 2018 wegens omstandigheden uit elkaar ging. Vanaf 2012 kwamen daar ook toneelstukken bij die door heel wat gezelschappen al zijn gespeeld, zelfs op internationaal niveau.

De Batjes

Werner was niet enkel zeer bedrijvig in de culturele wereld, maar betekende ook veel voor de stad. Hij werkte zijn hele leven lang bij het stadsbestuur, waaronder op de burgerlijke stand en de dienst feestelijkheden. Zo organiseerde hij jarenlang de Batjes, de kerstmarkt en Winkelnacht.

Hij woonde al jaren samen met zijn partner Rik Bossu. In de nacht van maandag op dinsdag overleed Werner aan de gevolgen van een slepende ziekte. De uitvaartdienst vindt plaats in intieme kring op zaterdag 1 februari 2020.

Door Steven Leenknegt