Europese Unie zet “premier van de Krim” op sanctielijst

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Getty Images

De Europese Unie heeft sancties uitgevaardigd tegen zeven personen die betrokken waren bij de organisatie van verkiezingen op de Krim, het schiereiland dat zes jaar geleden is geannexeerd door Rusland. Onder hen is Joeri Gotsanjoek, de premier van de “illegaal geannexeerde” Krim.

Gotsanjoek, de gouverneur van Sebastopol, het hoofd van de lokale kiescommissie en vier andere functionarissen mogen niet langer naar de Europese Unie reizen. Daarnaast worden hun eventuele activa op Europees grondgebied geblokkeerd.

Op 8 september vorig jaar vonden op de Krim en in Sebastopol lokale verkiezingen plaats. Die hebben volgens de Europeanen verder bijgedragen aan de ondermijning van de territoriale integriteit, soevereniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, dat tot 2014 het strategisch belangrijke schiereiland tot zijn grondgebied kon rekenen.

In totaal staan nu 177 personen en 44 entiteiten op de Europese sanctielijst als gevolg van de annexatie van de Krim en het conflict in het oosten van Oekraïne. De Europese Unie heeft daarnaast ook economische sancties ingevoerd.

Door jvh
AANGERADEN