Palestijns protest verstoort overdracht sleutels Eurovisiesongfestival aan Rotterdam

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Rotterdam heeft sinds dinsdag de sleutels in handen van het Eurovisiesongfestival. Burgemeester Ahmed Aboutaleb kreeg dinsdag de complete sleutelbos symbolisch overhandigd van Tel Aviv, de gaststad van vorig jaar. Het Rotterdamse feestje begon met een actie van een lokale islamitische partij die een Palestijnse vlag en sjaal probeerde te bevestigen aan een standbeeld voor het stadhuis om te protesteren tegen de komst van de Israëlische delegatie.

De Rotterdamse partij NIDA spak van een ludieke actie. “Om de bezetting en mensenrechtenschendingen in Israël niet zomaar aan Rotterdam voorbij te laten gaan”, zei de initiatiefnemer. De politie nam de vlaggen in beslag. Het Eurovisiesongfestival wil zich nooit mengen in politieke discussies. Ook uitingen als Palestijnse vlaggen zijn daarom niet geoorloofd.

Traditie

De symbolische sleuteloverdracht aan de nieuwe gaststad is een traditie die jaarlijks in januari plaatsvindt. Het is het eerste officiële moment van het songfestivalseizoen, waarbij de gaststad van de voorgaande editie een eigen stadssleutel toevoegt aan de grote songfestivalbos.

Tijdens een live-uitzending op de Nederlandse omroep NPO 1 kreeg burgemeester Aboutaleb dinsdag in het stadhuis van Rotterdam de kleurrijke sleutel, met daarop de skyline van Tel Aviv, uit handen van waarnemend burgemeester Zippy Brand Frank van de Israëlische metropool.

De complete sleutelbos wordt deze week tot en met eind januari 2021 tentoongesteld in de centrale ontvangsthal van het stadhuis. Daarna draagt Rotterdam geheel volgens traditie een eigen stadssleutel over aan de nieuwe gaststad van het land dat de editie in Rotterdam Ahoy in mei wint.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN