Voorzitter Luc Van den Brande dan toch niet gehoord over chaos bij de VRT: “Vermoeden van politieke inmenging wordt alleen maar groter”

Foto: BELGA

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, zal zich dan toch niet moeten verantwoorden in het Vlaams Parlement. Verschillende partijen hadden daarop aangedrongen, maar er is binnen de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media geen meerderheid om hem uit te nodigen.

De meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD hebben dinsdag beslist dat ze de vraag om Luc Van den Brande (CD&V) uit te nodigen niet gaan steunen. Nochtans was Open VLD dat eerder wel van plan. Op die manier wordt het voor het parlement onmogelijk om Luc Van den Brande op de rooster te leggen en uitleg te krijgen over hoe het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts tot stand is gekomen. De voorbije dagen ontstond immers het beeld dat directeur Productie Peter Claes een hand boven het hoofd wordt gehouden door de politiek.

LEES OOK. Kritiek op VRT-topman zwelt aan: “Hij is de enige verantwoordelijke voor deze crisis” (+)

Wie niets te verbergen heeft...

Commissievoorzitster Elisabeth Meuleman (Groen) betreurt dat. “Wie niets te verbergen heeft, heeft toch alle baat bij transparantie? Zeker na alles wat de voorbije dagen aan het licht gekomen is. Op die manier wordt het vermoeden van politieke inmenging alleen maar groter.”

Open VLD had Van den Brande in principe wel graag aan het woord willen laten in het parlement. “Maar CD&V was die vraag niet genegen en wij zijn de coalitiepartner gevolgd”, zegt parlementslid Stephanie D’Hose. “Misschien is het inderdaad toch best om als politiek wat afstand te houden van de zaak.” Ook N-VA verzette zich. “Wij horen wel af en toe voorzitters, zoals Marc Descheemaecker van De Lijn, maar dat gaat dan eerder over zaken als een jaarrapport”, zegt N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele. “Dit gaat eigenlijk meer over een interne discussie. Wij zijn geen waarheidscommissie of een onderzoekscommissie. Bovendien is de minister in deze zaak de eerste aan te spreken verantwoordelijke.”

LEES OOK. De man die op zijn 37ste de CEO van de VRT ontsloeg: “We wisten dat de kans op succes niet zeer groot was” (+)

Bezoek

Opvallend: vrijdag staat voor enkele Vlaams Parlementsleden een bezoek aan de VRT gepland. Dat is er nog gekomen op uitnodiging van de intussen ontslagen Lembrechts. “We gaan ervan uit dat het bezoek nu gewoon doorgaat”, zegt Meuleman. “Al zal het Leo Hellemans zijn die ons rondleidt en toelichting geeft.” Donderdag discussieert de commissie met mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) over de Vlaamse Netflix, een betalende Vlaamse streamingdienst voor programma’s waar DPG Media nog dit jaar mee wil starten. Op dit moment is het onduidelijk of VRT daaraan zal meewerken.

Door mvdr, blg
AANGERADEN