Londerzeel stelt “integraal actieplan” op voor overlast jongeren: identificatie en onderzoek, controles en camera’s

Bron © BELGA

Foto: rr

Londerzeel -

Tijdens een spoedoverleg tussen de burgemeester Conny Moons (LWD) van Londerzeel, de politiediensten en parket is maandag een integraal actieplan opgesteld om de toenemende overlast door probleemjongeren in de gemeente aan te pakken. Aanleiding was de grootschalige vechtpartij afgelopen maandag in de omgeving van Colruyt en de bibliotheek.

Het parket van Halle-Vilvoorde zet vooreerst in op de identificatie van de jongeren die bij de gevechten van vrijdag betrokken waren, onderzoekt de thuissituatie van de betrokken jongeren en de mogelijkheden van het nieuwe jeugddelinquentierecht. De lokale politie van haar kant zal haar aanwezigheid op risicogevoelige plaatsen opdrijven, niet alleen door zichtbare controles, maar ook door observaties. Er worden onder meer extra bewakingscamera’s geplaatst.

LEES OOK. Politie niet opgezet met geplande ‘tegenbetoging’ na incidenten met vechtende jongeren: “Neem het heft niet in eigen handen” (+)

Tegen nieuwe vormen van overlast zal onmiddellijk opgetreden worden. De gemeente zal de komende periode onderzoeken hoe ze haar verbaliserende mogelijkheden kan uitbreiden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de regeling voor GAS-boetes. Om het probleem in de diepte aan te pakken en het niet te verschuiven naar elders start een proactieve samenwerking op tussen verschillende actoren op het terrein zoals scholen, deskundigen, ouders, handelszaken, ordehandhavers en vertegenwoordigers van jongeren. Een taskforce zal de resultaten van de afgesproken acties opvolgen.

Burgemeester Conny Moons laat weten tevreden te zijn over de uitkomst en stelt er alle vertrouwen in te hebben dat de afgesproken maatregelen de rust en de veiligheid zullen doen weerkeren.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN