STVV dient klacht in tegen Standard omwille van Edmilson-gelden: “We hebben recht op meer dan 1,28 miljoen”

Bron © Sport/Voetbalmagazine

Foto: BELGA

Sint-Truiden -

Heeft Standard STVV opgelicht bij de transfer van Junior Edmilson naar Al-Duhail? De Truienaars vermoeden dat ze door een schimmige constructie 1,28 miljoen euro zijn misgelopen en dienden klacht in bij het parket van Limburg. Dat wil het ook doen bij de FIFA.

Alles begon bij de transfer van Junior Edmilson naar Standard in januari 2016. De Rouches betaalden STVV een transfersom van 1,2 miljoen euro. Bovenop dat relatief lage bedrag bedongen de Truienaars 40% van de meerwaarde bij een eventuele doorverkoop.

Toen Edmilson in augustus 2018 een lucratieve transfer naar Al-Duhail maakte, bleven alle partijen vaag over het transferbedrag. Iets waar men zich op Stayen het afgelopen anderhalf jaar vaak vragen over stelde. Dat werd er niet minder op toen later volgens de officiële documenten bleek dat Standard (amper) 2 miljoen euro had gevangen voor Edmilson. Dat bedrag was eigenlijk niet marktconform en volgens Sport/Voetbalmagazine (S/VM) wilde Fiorentina zelfs 5 miljoen betalen. STVV zag nu de kas slechts met 320.000 euro gespekt (40% van 800.000 euro meerwaarde).

Verdoken transfergeld

Maar nog volgens S/VM zou Al-Duhail een extra bedrag van 3,2 miljoen euro betaald hebben voor een partnership waarbij Standard in januari 2019 op winterstage naar Qatar zou trekken. De Rouches gingen dat jaar naar Marbella, net als dit jaar. Wel trokken de Luikse beloften voorbije winter naar Qatar. Sinds december 2019 viel er op de reclameborden op Sclessin opvallend genoeg ook de naam ‘Al-Duhail’ te lezen. Ernaar gevraagd reageerde men vanuit Standard dat de club al anderhalf jaar een samenwerking heeft met de Qatarezen.

Hoe dan ook, het lijkt erop dat Al-Duhail dus 5,2 miljoen euro (3,2 plus 2) neertelde voor Edmilson en dus eigenlijk 1,6 miljoen (40% van 4 miljoen) aan STVV diende te betalen. De Kanaries zouden dus 1,28 miljoen te weinig hebben gekregen en dienden klacht in bij het parket van Limburg tegen Standard en voorzitter Bruno Venanzi. Dat werd ook aan onze redactie bevestigd.

“We weten dat we tekortgedaan zijn, maar dat dit moeilijk te bewijzen valt”, klinkt het bij een bron binnen de club. “We hadden twee jaar de tijd om klacht neer te leggen en de feiten dateren nu van anderhalf jaar geleden. We voelden dat we iets moesten doen, omdat ons onrecht is aangedaan. Standard heeft hier op verschillende manieren verkeerd in gehandeld. We hebben recht op 40% van 4 miljoen.”

STVV dient klacht in tegen Standard omwille van Edmilson-gelden: “We hebben recht op meer dan 1,28 miljoen”
Foto: Photo News

FIFA volgt

De bewijslast in deze zaak is moeilijk en Standard lijkt juridisch gezien de zaakjes goed op orde te hebben. Het voordeel dat STVV heeft door klacht neer te leggen, is dat het zelf zijn karretje kan spannen aan dat van het OM. Dat voert het onderzoek en STVV hoeft de kosten niet te dragen. De Truienaars zetten in op een strafrechtelijk misdrijf: valsheid in geschrifte. Men gaat dus niet voor contractbreuk, want in dat geval zou het om een burgerrechtelijke procedure gaan waarbij men zelf de bewijslast zou moeten dragen.

STVV is overigens ook van plan een klacht in te dienen bij de FIFA. De mogelijke straffen daar zijn een boete voor Standard, een transferverbod of zelfs uitsluiting van internationale competities.

Door Bob FAESEN, Gunter SCHOOFS, Maarten Delvaux
AANGERADEN