Abonnee worden? Kies je leesformule

29/01/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Met hun bedrijf DL Groep gaat het Seka Dobric (53) en haar man Christian Lemable (52) voor de wind, maar dat is ooit anders geweest.  Frank Abbeloos

Seka Dobric (53), zakenvrouw uit ‘The sky is the limit’, groeide op in de getto’s van Joegoslavië

“Als ik foto’s van vroeger zie, breekt mijn hart”

Ze dineert in de vaste restaurants van ’s werelds grootste sterren, draagt handtassen van Chanel en kroonde zich in 2008 tot Miss Belgian Globe. Vandaag gaat het Seka Dobric (53) voor de wind, maar het is ooit anders geweest. In The sky is the limit vertelt ze over haar vormingsjaren in Joegoslavië. “Groeide je op in de getto’s, dan stierf je in de getto’s.”

De verbazing stond op haar gezicht te lezen toen ze in 2008 tot Miss Belgian Globe werd verkozen. “Toen ik klein was, wou ik altijd prinses worden. Op dat podium staan en dat kroontje mogen opzetten, was voor mij een bevestiging: I’ve made it.”

Prinses worden, dat was de kinderdroom van Seka. “We hadden geen propere kleren, geen schoenen, niks.”  VIER

Want de weg naar succes was lang en hard. Seka Dobric (53) groeide op in Doboj, in het huidige Bosnië en Herzegovina. “Ik woonde met mijn moeder, mijn zus en drie broers in een arme getto. Mijn vader is er nooit geweest. We hadden geen eten, geen propere kleren, geen schoenen, niks. Groeide je op in de getto’s, dan stierf je in de getto’s. Je was voorbestemd om altijd arm te blijven en te mislukken in je leven.”

Iets wat Seka zich niet wou laten aanpraten. “Ik wou weg uit dat leven. Prinses leek onhaalbaar, dus ging ik voor een nieuw doel: luchthavenmanager. Geen airhostess. Ik wou de baas zijn, de leiding hebben over iets groots. Toen al. (lacht)” Ambitieus als ze was, en ook om haar moeder bij te springen, ging ze op haar twaalfde al op zoek naar werk. Ze vond het in een fabriek waar ze groenten en fruit verwerkten. “Een totale ramp was dat. Ik kon de geur van dat gekookt fruit en die groenten niet aan, ik moest regelmatig braken. Maar opgeven? Dat nooit. Ik combineerde verschillende jobs met een schoolopleiding. Ik moest en zou wegraken uit die armoede.”

Pragmatisch

Seka Dobric Ik wou luchthavenmanager worden. Geen airhostess, ik wou de leiding hebben over iets groots.

Op haar 21ste landde Seka in België. “2 januari 1989, ik weet het nog goed. Op de universiteit van Sarajevo had ik iets gekregen met een Belg en ik ben hem naar hier gevolgd. Ik kende de taal niet, sprak alleen Engels. Op 3 april heb ik een boek vastgenomen en drie maanden later sprak ik Nederlands.” De romance met de man die haar naar België haalde bleef niet duren, maar toch kan Seka zeggen dat ze de juiste keuze heeft gemaakt.

“Met Christian (Lemable, haar huidige echtgenoot, nvdr.) leerde ik de man van mijn leven kennen. We hebben allebei verschillende jobs gehad, maar hij sleurde me mee in het ondernemersleven. Dertien jaar geleden richtten we DL Groep op, ons bedrijf gespecialiseerd in gevelrenovatie met spuitkurk. Ik begaf me toen op compleet nieuw terrein. Ik was min of meer gesetteld, had intussen twee kinderen en wou niet alles op het spel zetten voor om het even wat. Dat pragmatische zit in mijn natuur, een overblijfsel van de sloppenwijken in Doboj. Als ik nu foto’s zie van vroeger, breekt mijn hart. Dan zou ik terug in de tijd willen reizen en tegen dat kleine meisje zeggen: hou vol, het komt allemaal goed.”

The sky is the limit, om 20.35 uur op Vier

AANGERADEN