Al ruim 2 miljoen werknemers krijgen maaltijdcheques

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Vorig jaar kreeg een recordaantal van meer dan 2 miljoen werknemers maaltijdcheques. Voor 4 op de 10 gebruikers zijn die noodzakelijk voor het voedingsbudget. Opvallend: de maaltijdcheque doét ook eten. Wie er heeft, spendeert 10 procent meer aan voeding. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het aantal werknemers dat van zijn werkgever maaltijdcheques krijgt, blijft stijgen. In 2019 waren het er al 2,05 miljoen - bijna één op de twee Belgische werknemers rekent aan de kassa dus af met het extralegale voordeel van de maaltijdcheques. Voor velen is het bovendien een welgekomen aanvulling op het huishoudbudget. 40 procent van de begunstigden noemt het onmisbaar en belangrijk voor het maandelijks budgettair evenwicht, zegt Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, koepelfederatie van uitgevers van maaltijdcheques. Eén op de twee wacht zelfs op de ontvangst van de cheques om eten te gaan kopen.

Meer eten

Opmerkelijk: het extraatje op het basisloon doet ook méér eten. Wie aan de kassa de kaart van Sodexo, Edenred of Monizze kan bovenhalen, geeft 10 procent meer uit aan voeding. Omgekeerd zegt 43 procent van wie geen maaltijdcheques meer ontvangt, een daling van de voedingsuitgaven te merken. Ook handelaars zien de cheques dus graag komen: 60 procent van de 25.000 aangesloten handelaars verklaart een positief effect te hebben op z’n omzet. Voor één op de drie vertegenwoordigen ze zelfs tot 10 procent van de omzet.

De maaltijdcheque in België is goed voor:

  • 2. 050.000 begunstigden in 2019, ofwel 50 procent van de werknemers in België.
  • De nominale waarde is 6,64 euro.
  • 75.000 bedrijven kennen maaltijdcheques toe.
  • 25.000 handelaars zijn aangesloten.
  • 84 procent van de begunstigden is tevreden over het systeem.
  • 85 procent van de werkgevers beveelt maaltijdcheques aan.
  • 80 procent van de handelaars zijn tevreden over het systeem van maaltijdcheques.
AANGERADEN
Meest recent