Verkeersdrukte in België nam vorig jaar toe met 1 procent

Bron © BELGA

Foto: BELGA

In België is de algemene verkeersdrukte in 2019 met 1 procent toegenomen vergeleken met 2018. Ons land kende vorig jaar een gemiddelde congestiegraad van 30 procent, en dat is minder dan Frankrijk (34%) en het Verenigd Koninkrijk (34%), maar een pak meer dan Nederland (24%) en Duitsland (27%). Brussel blijft de drukste stad, zo blijkt uit de TomTom Traffic Index.

Bestuurders moeten in Brussel rekening houden met gemiddeld 38 procent extra reistijd in het verkeer. Dat is 1 procent meer ten opzichte van 2018. De drukste dag in Brussel was vrijdag 6 december 2019, met gemiddeld 69 procent meer reistijd in het verkeer. Oorzaken van de drukste dag waren een ongeval in de Troontunnel, naast meerdere wegenwerken op de ring en het slechte weer.

Zowel de ochtend- als avondspits zijn doorgaans dramatisch in Brussel, met respectievelijk 75 en 77 procent extra reistijd. Pendelaars doen dan gemiddeld 23 minuten extra over een trip van een half uur.

Na Brussel volgt Bergen, waar de congestie meer dan verdubbelde ten opzichte van het jaar ervoor. In 2019 hadden chauffeurs daar gemiddeld 34 procent extra reistijd nodig, dat is 18 procent meer ten opzichte van 2018. Grote wegwerkzaamheden aan de E42 zorgden daar voor een bijzonder druk 2019.

Antwerpen, waar de reistijd ook 1 procent toenam in 2019, sluit de Belgische top 3 af. Bestuurders verliezen er gemiddeld 32 procent meer reistijd. De ochtend- en avondspits zijn er drukker, met respectievelijk gemiddeld 56 en 62 procent extra reistijd, of een toename van respectievelijk 17 en 19 minuten per half uur.

Luik is de vierde drukste stad in België, waar bestuurders in 2019 gemiddeld 24 procent meer reistijd verliezen, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2018. De universiteitssteden Leuven en Gent staan op een gedeelde vijfde plek, met 20 procent extra reistijd in het verkeer.

Verkeersdrukte in België nam vorig jaar toe met 1 procent
Foto: TomTom

Buitenland

Volgens Nick Cohn, expert bij TomTom, ligt de algemene toename van de reistijd met 1 procent in lijn met de globale toename van de wereldwijde verkeersdrukte. De Zuid-Indiase stad Bengaluru staat dit jaar op de eerste plaats. Bestuurders brengen gemiddeld 71 procent extra reistijd door in het verkeer. Op twee op de wereldranglijst staat de Filipijnse hoofdstad Manila, op drie de Colombiaanse stad Bogota in Columbia, op vier Mumbai in India, de drukste stad van vorig jaar, en Pune (ook in India) vervolledigt de top 5 van de drukste steden ter wereld.

Verkeersdrukte in België nam vorig jaar toe met 1 procent
Foto: TomTom

In Europa is Moskou de drukste stad, gevolgd door Istanboel, Kiev, Boekarest en Sint-Petersburg. Parijs, Rome, Brussel en Londen staan respectievelijk op de 14de, 15de, 16de en 17de plaats in de Europese ranking met steden boven de 800.000 inwoners.

Verkeersdrukte in België nam vorig jaar toe met 1 procent
Foto: TomTom

De verkeersdrukte is de afgelopen tien jaar wereldwijd toegenomen en 239 steden, die TomTom in de Traffic Index heeft opgenomen, hadden tussen 2018 en 2019 een toename van die verkeersdrukte, waarbij slechts 63 steden meetbare dalingen vertoonden. Deze wereldwijde toename van de congestie, hoewel het een indicator is van een sterke economie, kost ook miljarden euro’s, benadrukt TomTom.

AANGERADEN