Beroemd schip dat 100 jaar geleden verdween in de beruchte Bermudadriehoek, duikt nu opeens weer op

Bron © Newsweek

De SS Cotopaxi was decennialang het onderwerp van complottheoriën. In de film ‘Close encounters of the third kind’ liet regisseur Steven Spielberg het door aliens in de Gobi-woestijn droppen.

De SS Cotopaxi, een schip dat bijna honderd jaar geleden verdween in de Bermudadriehoek, is nu plots weer opgedoken. “Het schip zat al die jaren recht voor onze neus verborgen”, aldus onderzoekers.

Op 29 november 1925 verliet het stoomschip Cotopaxi de haven van Charleston (South Carolina) om koers te zetten richting de Cubaanse hoofdstad Havana. “Tijdens de routinetrip moet er iets gebeurd zijn, want begin december werd er vanop het schip een noodsignaal verstuurd”, aldus marien bioloog Michael Barnette. “Dat was het laatste wat ooit van het schip en de 32 passagiers vernomen werd. De Cotopaxi kwam nooit aan op bestemming, er werd nooit een wrak gevonden, geen reddingboten, geen lichamen… Niets. Het schip was gewoon van de aardbodem verdwenen.”

Op het moment van de verdwijning bevond het stoomschip zich in de Bermudadriehoek. De verdwijning van de Cotopaxi was dan ook jaren het onderwerp van complottheorieën en vormde een belangrijke bijdrage aan de legende rond de beruchte regio. Het schip werd zo beroemd dat Steven Spielberg het zelf liet opdraven in ‘Close encounters of the third kind’. In de film uit 1977 droppen buitenaardse wezens het wrak in de Gobi-woestijn.

Koloniale haven

Ondanks de complottheorieën, de legende en de vele zoekacties werd het schip echter nooit gevonden. Tot nu, want Barnette en zijn team hebben het wrak nu gelokaliseerd. Op een kleine 60 kilometer voor de kust van St Augustine (Florida). “Het noodsignaal werd opgevangen in Jacksonville”, zo blijkt volgens Barnette uit documenten in een Londens archief. “In koloniale tijden bevond zich in dat gebied een bloeiende haven, waardoor het water er nu nog vol ligt met scheepswrakken. De meeste daarvan dateren uit de zestiende en de zeventiende eeuw, waardoor we nooit dachten dat ook de Cotopaxi erbij kon liggen.”

“Volgens onze berekeningen moest het schip echter daar in de buurt geweest zijn toen de omgeving op 1 december 1925 door een zware storm werd getroffen. En die bleken correct: een wrak dat al jaren omschreven wordt als Bear Wreck, blijkt de Cotopaxi te zijn. Er werd onder meer een klep gevonden die gemaakt werd door het bedrijf dat het stoomschip maakte”, besluit Barnette. “Het schip verborg zich dus al die jaren recht onder onze neus.”

bekijk ook

Duikers verkennen schip dat 28 jaar geleden zonk met honderden passagiers aan boord: “Grond ligt bezaaid met spullen”

“Kerkhof van scheepswrakken” boordevol schatten ontdekt voor Griekse kust

Eeuwenoud scheepswrak compleet met kanonnen ontdekt voor Portugese kust: “Belangrijkste vondst ooit”

Door mtm