Europese Commissie wil universele opladers voor smartphones verplichten (maar Apple verzet zich)

Themabeeld © Shutterstock

Smartphone-fabrikanten zullen mogelijk verplicht worden om toestellen voor de Europese markt van een universele oplader te voorzien. De Europese Commissie bereidt een wetsvoorstel voor dat in het derde kwartaal van dit jaar voorgesteld wordt. Apple verzet zich echter tegen de verplichting.

jvh

De Europese Commissie dringt er bij producenten al jaren op aan vrijwillig één standaardoplader te voorzien, maar daar kwam tot nog toe weinig van in huis. Het Europees Parlement drong onlangs opnieuw aan op een universele oplader voor smartphones en vergelijkbare toestellen zoals tablets of e-books, om de wirwar aan kabels en adapters in het gemiddelde Europese huishouden wat terug te dringen en de afvalberg te verkleinen.

De Commissie lijkt het parlement in die oproep te willen steunen. Ze presenteerde woensdag haar werkprogramma met de te verwachten wetsvoorstellen voor het komende jaar, en daarin staat ook een voorstel over “universele opladers van smartphones en gelijkaardige toestellen”. Het voorstel wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

De Commissie berekende eerder al dat elk jaar zowat 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. De afvalberg zou volgens diezelfde ramingen elk jaar met meer dan 50.000 ton aangroeien.

Verzet van producenten

Het Amerikaanse Apple verzet zich alvast tegen uniforme opladers. De technologiegigant is één van de belangrijkste producenten van nieuwe soorten adapters: het bedrijf produceert in principe enkel opladers die compatibel zijn met de eigen producten en schakelt regelmatig over op een andere soort aansluiting. Bovendien zijn kabel en adapter niet van elkaar los te koppelen, wat de hele oplader meteen nutteloos maakt bij de overschakeling naar een ander smartphone-merk.

Volgens Apple zou een uniforme oplader de innovatie afremmen en Europese Apple-gebruikers schaden, omdat die hun huidige oplader zouden moeten vervangen. Bovendien zijn bepaalde Apple-functies niet mogelijk met een andere - eenvoudigere - aansluiting, klinkt het. “We hopen dat de Commissie naar oplossingen zal zoeken die de mogelijkheden van de industrie niet beperkt om de gebruikers innovatieve en nieuwe technologieën aan te bieden.”

Aangeboden door onze partners