President Trump koelt woede op Bolton na onflatteus boek: “Als ik naar hem had geluisterd, zouden we al in Wereldoorlog Zes zitten!”

Bron © BELGA

John Bolton en Donald Trump Foto: reuters

Donald Trump heeft op Twitter zijn woede tegen zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton gekoeld, nadat die liet weten te willen getuigen voor de Amerikaanse Senaat in het impeachmentproces tegen de Amerikaanse president. Bolton schetst in een nieuw boek bovendien een bijzonder onflatteus beeld van de Amerikaanse president. “Bolton zou ons naar de Zesde Wereldoorlog geleid hebben”, reageert Trump nu.

Bolton liet maandag weten dat hij, als hij daartoe een dagvaarding krijgt, in de Amerikaanse Senaat wil getuigen in het impeachmentproces tegen de president. Volgens Bolton zei Trump hem in augustus 2019 dat hij alle militaire hulp aan Oekraïne wilde stopzetten, totdat het land een onderzoek zou instellen naar de activiteiten van zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter.

Bolton gaat daarmee in tegen de verdediging van Trump. Die zegt dat het stopzetten van de hulp en het verzoek om een onderzoek te starten naar Biden losstaan van elkaar. De Democraten wilden Bolton sowieso al oproepen als getuige. Maar na de bom die hij liet ontploffen, is Bolton nog meer gegeerd wild.

LEES OOK. Dé cruciale getuige tegen Trump, maar mág hij straks ook komen opdraven? (+)

Trump: “Als ik naar hem had geluisterd, zouden we al in Wereldoorlog Zes zitten”

“Waarom deed Bolton lang geleden zijn beklag niet over deze ‘nonsens’, toen hij heel publiekelijk werd ontslagen? Hij zei toen - niet dat het er veel toe doet - NIETS!”, reageerde Trump woensdag op Twitter.

En even later klonk het: “Een kerel die jaren geleden niet goedgekeurd kon worden als ambassadeur bij de VN of voor eender welke andere job, die me ‘smeekte’ om een job waarvoor hij niet door Senaat goedgekeurd moest worden, die ik hem heb gegeven hoewel velen zeiden dat ik het niet moest doen, de job aanneemt, verschillende fouten maakt, ontslagen wordt omdat we - als ik naar hem had geluisterd - ondertussen in Wereldoorlog Zes zouden zitten, en nu vertrekt en METEEN een smerig en onwaar boek schrijft: wie doet zoiets?”

Vertrouwelijke informatie?

Het Witte Huis probeert de publicatie van het boek van Bolton intussen ook te verijdelen. De Nationale Veiligheidsraad stuurde een brief aan zijn advocaat, waarin het opmerkt dat er wel erg veel geheime informatie in het boek lijkt te staan. Daarom zou publicatie “een gevaar voor de staatsveiligheid” kunnen zijn. Sommige informatie in de tekst zou zelfs “TOP SECRET” zijn. Daarom zou “het manuscript niet gepubliceerd of op andere wijze vrijgegeven” mogen worden.

Bolton schrijft in het nog niet gepubliceerde ‘The Room Where It Happened: A White House Memoir’ over zijn tijd in het Witte Huis als topadviseur van Trump.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN