SpaceX lanceert Falcon-draagraket met zestig satellieten

SpaceX heeft woensdag van op Cape Canaveral in Florida een Falcon-draagraket met zestig van zijn satellieten voor een breedbandinternetnetwerk gelanceerd, zo was rechtstreeks op de website van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf te volgen.

Op lanceercomplex 40 van Cape Canaveral vertrok met twee dagen vertraging vanwege een ongunstige meteo om 15.09 uur Belgische tijd een Falcon-9 draagraket. De nuttige lading bestaat uit zestig satellieten voor Starlink. Dit is een constellatie die SpaceX aan het uitbouwen is ten behoeve van wereldomvattend breedbandinternet, en waarvoor eerder in drie etappes al 180 kunstmanen zijn gelanceerd. Het uitzetten van de hele nuttige lading in een cirkelvormige baan op zowat 290 kilometer hoogte duurt zowat een uur.

SpaceX wil opnieuw zijn eerste rakettrap recupereren, alsmede de neuskegel. De trap moet landen op het droneship Of Course I Still Love You, de twee helft van de neuskegel moeten in netten van twee schepen, Ms. Tree en Ms Chief, ploffen. Die eerste trap is trouwens al twee keer eerder gebruikt. Hergebruik drukt de lanceerkosten.

Starlink raakt net als concurrerende netwerken meer en meer omstreden, zeker gezien het feit dat SpaceX op duizenden kunstmanen mikt. Die verhogen de kans op botsingen in de ruimte en er lijkt ook geen plan te zijn om ze na uitdiensttreding weer naar beneden te halen. Bovendien kunnen ze de waarnemingen van astronomen verstoren.

Door BELGA
AANGERADEN