Afwezige bijzitters krijgen boetes tot 400 euro

© POL DE WILDE - CORELIO

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag de eerste vonnissen geveld over de mensen die niet of te laten waren komen opdagen om als bijzitter te zetelen bij de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei 2019. De rechtbank sprak boetes tot 400 euro uit, maar sprak ook vijf beklaagden vrij.

jvh

Het parket had naar 924 afwezige bijzitters uit het arrondissement Antwerpen een minnelijke schikking van 250 euro gestuurd. Wie alsnog kon bewijzen dat hij of zij op de dag van de verkiezingen een valabele reden had om niet te zetelen, hoefde die niet te betalen. Wie geen valabele reden had en de minnelijke schikking niet betaalde, moest voor de rechtbank verschijnen.

Het parket dagvaardde op drie themazittingen in totaal 308 bijzitters die niet aan hun burgerplicht voldeden. Op de eerste themazitting in december kwam een groot aantal niet opdagen. De anderen probeerden met allerlei excuses onder de gevorderde boete van 400 euro uit te komen.

“Ik heb de oproepingsbrief niet gekregen”, of “Ik was net te laat en het stembureau was al samengesteld”, waren de redenen die het vaakst werden aangehaald. Enkele mensen hadden de minnelijke schikking wel betaald, maar laattijdig.

Van de 103 bijzitters op de eerste themazitting kreeg meer dan de helft - 69 om precies te zijn - een boete van 400 euro effectief opgelegd. Drieëntwintig anderen werden veroordeeld tot dezelfde boete, maar kregen een deel daarvan met uitstel opgelegd. De rechtbank legde één iemand een werkstraf van 400 uur op, eveneens deels met uitstel. Vijf afwezige bijzitters kregen een opschorting en nog eens vijf anderen werden vrijgesproken.

De komende weken volgen nog de vonnissen van de twee andere themazittingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten