Nieuw extern onderzoek naar Nederlandse misdaadcijfers asielzoekers

Bron © BELGA

Ankie Broekers-Knol Foto: EPA-EFE

Externe onderzoekers zullen zich opnieuw buigen over weggelaten misdaadcijfers van asielzoekers door het Nederlandse ministerie van Justitie. Als dat nodig is om het vertrouwen van het parlement in het departement te herstellen, dan wil staatssecretaris Ankie Broekers-Knol die wens van een aantal oppositiepartijen wel inwilligen.

De incomplete misdaadcijfers kostten Broekers’ voorganger Mark Harbers vorig voorjaar de kop. In een overzicht voor het parlement waren meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers niet zichtbaar, terwijl de volksvertegenwoordiging daarvan juist graag wilde weten.

Ambtenaren van het departement onderzochten de affaire naderhand, en concludeerden dat er geen boos opzet in het spel was. Maar onder andere GroenLinks en de extreem-conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij SGP blijven argwanend. Ze willen daarom graag dat externe wetenschappers de zaak nog eens onder de loep nemen. Broekers is daartoe bereid, en haar collega minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus - die erover gaat - stemde met het nieuwe onderzoek in.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN