Gelanceerd in 1977: Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 in de problemen

Bron © BELGA

Foto: NASA/JPL

De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 hapert. Het ruimtetuig verricht al een tijdje geen metingen meer. De vluchtleiding op Aarde is bezig om de verkenner weer helemaal aan de praat te krijgen.

Volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA ging het afgelopen zaterdag mis. De sonde moest 360 graden draaien om een van de instrumenten aan boord af te stemmen, maar voerde die standaardbeweging niet uit. Vervolgens bleek dat twee systemen die veel energie verbruiken, tegelijk actief werden. Als reactie maakte de Voyager 2 een soort noodstop, uit voorzorg werden alle meetinstrumenten aan boord uitgeschakeld.

De vluchtleiding greep dinsdag in: één van de twee energieslurpende systemen werd gestopt. De meetinstrumenten hebben weer stroom, maar ze meten nog niet. Eerst wil de vluchtleiding zeker weten dat de rest van de sonde in orde is.

Gelanceerd in 1977

De Voyager 2 werd in augustus 1977 gelanceerd voor de verkenning van de vier grote buitenplaneten van ons zonnestelsel. Eind 2018 verliet de sonde ons zonnestelsel en bereikte ze de eindeloze ruimte tussen de sterren, het zogeheten interstellaire medium.

De Voyager vliegt momenteel op zo’n 18,5 miljard kilometer afstand van de Aarde. De sonde doet metingen van het gebied waar ze doorheen vliegt en stuurt die door. Die enorme afstand maakt het moeilijk om de Voyager 2 te beheren. Elke opdracht van de vluchtleiding doet er met de snelheid van het licht 17 uur over om de sonde te bereiken. Het antwoord is ook weer 17 uur op weg naar ons. Dat betekent dat het 34 uur duurt om te weten of een commando heeft gewerkt.

De Voyager 2 blijft ongeremd doorvliegen, met een snelheid van ruim 55.000 kilometer per uur. Over ongeveer 300 jaar komt hij bij de Oortwolk, een gigantisch gebied van ruimterotsen en miniplaneetjes. Mogelijk komen veel kometen hiervandaan. Waarschijnlijk heeft de Voyager 2 ongeveer 30.000 jaar nodig om daar doorheen te vliegen. Over 40.000 jaar komt het ruimtetuig voor het eerst een ster tegen.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent