Hoe kunnen kinderen het nog begrijpen? ‘Karrewiet’ gaat Brexit uitleggen op kindermaat

Karrewiet-reporter Mariam El Mandoudi legt de komende dagen de brexit uit op kindermaat.

De fameuze brexit komt met rasse schreden dichterbij. Op vrijdag 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maar wat zijn de concrete gevolgen voor de Britten? En voor ons? Volwassenen kunnen vaak al geen touw vastknopen aan het kluwen van de brexit, laat staan kinderen. Daarom wil het jeugdjournaal Karrewiet de hele situatie begrijpbaar maken op kindermaat.

LEES OOK. Vrijdag gaat de Brexit in: kan je nog zomaar op citytrip naar Londen en andere vragen beantwoord (+)

Karrewiet-anker Mariam El Mandoudi reisde naar Londen om er de brexit te volgen. Ze praat met de gezinnen en kinderen die er wonen. Wat betekent de brexit voor hen? Weten ze wat er precies te gebeuren staat? En vooral: vinden ze het belangrijk?

Op donderdag 30 januari gaat Mariam op bezoek bij Sepp (9), Max (12) en Sam (14). Hun moeder Kat is een Vlaamse, vader Neil is Brits. Neils ouders wonen in Wales en zijn grote voorstanders van de brexit, terwijl het gezin tegen is. De uitstap uit de Europese Unie is een heel gevoelig thema binnen de familie. Met de grootouders mag er in geen geval over “het b-woord” worden gepraat.

LEES OOK. De Brexit is vrijdag een feit: hoe het begon én eindigde met tampons

Historische dag - ook voor kinderen

Op vrijdag 31 januari, brexit-dag zelf, gaat de ploeg van Karrewiet op bezoek in de Sheen Mount Primary School. Ze bezoeken de leerlingen van Year 6 (tien- en elfjarigen). Enkele kinderen hebben ouders uit verschillende EU-landen, zo zit er een Nederlands meisje in de klas. Hoe beleven zij deze historische dag? Hadden ze gedacht dat het er nog ooit van zou komen?

Mariam zal die dag nog een laatste stand van zaken geven. Haar collega Jelle zal live met haar spreken vanuit de Karrewiet-studio. Op de website ketnet.be wordt alles over de brexit verzameld, zodat leerkrachten er gemakkelijk mee aan de slag kunnen.

INFO

Karrewiet, op donderdag 30 en vrijdag 31 januari om 17.50 uur op Ketnet.

Door dewo