“Zelfde symptomen als coronavirus”

Foto: Bert Spiertz/rr

Door het coronavirus zouden we het bijna vergeten, maar de ‘gewone’ griep is officieel in het land. Een epidemie is het nog niet, al is het volgens experts een kwestie van dagen. De symptomen zijn overigens dezelfde als van het coronavirus. “Mensen panikeren over het coronavirus, maar in België sterven toch jaarlijks zo’n 1.000 mensen aan een gewone griep.”

Opvallend veel hoestende en kuchende collega’s op de werkvloer. Maar ook veel afwezigen in scholen. Met 245 patiënten op 100.000 die vorige week hun huisarts hebben geraadpleegd met griepsymptomen is de epidemische drempel ruim overschreden.

“Nog een paar dagen en dan spreken we officieel van een epidemie, omdat de drempel daarvoor twee weken na elkaar moet overschreden worden”, zegt epidemioloog Nathalie Bossuyt van het Belgische instituut voor gezondheid Sciensano.

Meeste schrik

Hoesten, koorts, een loopneus, keel- en hoofdpijn, spierpijnen, vermoeidheid, … “Het zijn dezelfde symptomen als bij het coronavirus”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Toch kunnen we beide virussen niet met elkaar vergelijken. Of zeggen voor welk we nu het meest bang moeten zijn. Tenzij we ons louter op cijfers baseren wat België betreft. We zitten nu met een achttal coronabesmettingen in Europa. Nog geen bij ons. Toch panikeren mensen daar nogal snel over, merk ik. Terwijl in België wel ieder jaar een 1.000-tal mensen sterven aan de gevolgen van griep.”

“Het zijn vooral ouderen die al fel verzwakt waren die aan griep overlijden. Patiënten die anders wellicht aan andere onderliggende aandoeningen zouden gestorven zijn. Na een griepepidemie volgt overigens een periode van ondersterfte, ook dat is een vast gegeven.”

Mondmaskertjes

In China loopt iedereen nu met mondmaskertjes rond. Dat is niet nodig op de overdracht van griep in te perken. “We raden zieken wel aan om zeker thuis te blijven, naar de dokter te gaan en contact met anderen zo veel mogelijk te vermijden”, zegt dokter Nathalie Bossuyt. “Hoest altijd in een zakdoek en was veelvuldig de handen met zeep of ontsmettende handgel. Medicijnen nemen hoeft niet en antibiotica hebben geen zin, omdat het om een virus gaat.”

Raak je toch besmet, is goed uitzieken de boodschap. “Reken maar op een volle week”, zegt Van Ranst. En wie denkt dat hij met een griepvaccin helemaal safe is, vergist zich. “Het biedt zeker geen honderd procent bescherming. Bij ouderen en mensen die al fel verzwakt zijn helpt het vaccin wel tegen sterven.”

Over gemiddeld een week of acht zijn we er weer van verlost. “Het coronavirus zal nog iets langer duren”, zegt Van Ranst.

Door Thierry Goeman
AANGERADEN