Abonnee worden? Kies je leesformule

30/01/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het kostte hen bloed, zweet en tranen, maar de zussen Lies en Leen wisten de volledige 100 kilometer van de Dodentocht uit te stappen.  

Dodentochten en spinnenfobieën in ‘Vandaag over een jaar’

Cath Luyten krijgt mensen over de vloer die flinke sportieve prestaties neerzetten in Vandaag over een jaar. De zussen Leen (31) en Lies (33) uit Sinaai hebben allebei MS en willen de Dodentocht wandelen.

Hoewel het geen erfelijke ziekte is, kregen Leen en Lies enkele jaren geleden allebei te horen dat ze MS hebben. Voorlopig kunnen ze nog een behoorlijk normaal leven leiden en daarom willen ze bewijzen dat MS geen eindpunt hoeft te zijn. Dat willen ze doen op behoorlijk spectaculaire wijze: de Dodentocht uitstappen. 100 kilometer stappen is voor een gezonde mens al een heuse uitdaging, laat staan voor iemand met MS. Maar de zusjes waren vastberaden het einde te halen. Ze hielden woord, al kostte het veel moeite.

Al na 15 kilometer sloeg de pijn toe en tot overmaat van ramp kreeg Leen te kampen met maag- en darmklachten. Het kostte hen bloed, zweet, tranen en ander lichaamsvocht. Bij elke controlepost dachten ze aan opgeven, maar ze bleven elkaar oppeppen en hebben doorgezet. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kwamen Leen en Lies over de streep. Komen verder nog over de vloer: Marlotte (28), die van haar spinnenfobie wil afraken. Stan (16), die in de top tien wil staan van het rolstoeltennis. En ten slotte zijn er Frans (85), Cees (82), Henri (81) en Willy (82). Zij zijn aangesloten bij dezelfde atletiekclub en willen, ondanks hun leeftijd, hun record op de 4x100 meter voor 80-plussers terugpakken.(tove)

Vandaag over een jaar, Eén, 20.40 uur

Hoofdpunten