Voetpaden Bospoortbrug zijn instabiel sinds aanvaring door schip

De voetpaden op de Bospoortbrug zijn niet langer stabiel na de aanvaring door een binnenschip. Foto: idh

Halle -

De voetpaden op de Bospoortbrug worden nog voor de zomer afgebroken. Ze zijn niet meer veilig genoeg om er mensen op toe te laten. Ondertussen brengt de stad de baileybrug naast de Bospoortbrug in gereedheid om de voetgangers over het kanaal te loodsen.

Begin juli vorig jaar lieten ingenieurs van de Vlaamse Waterweg de stad weten dat ze bezorgd waren over de stabiliteit van de Bospoortbrug. Na een inspectie en een stabiliteitsberekening was men van oordeel dat de voetpaden op termijn zouden moeten worden afgesloten. Volgens de Vlaamse Waterweg is de instabiliteit het gevolg van een aanvaring door een binnenschip, nu al meer dan een jaar geleden.

“De stabiliteitsproblemen hebben ook enkel betrekking op de voetpaden van de Bospoortbrug, niet op de brug zelf. Het wegdek van de brug werd immers zo’n 10 jaar geleden vernieuwd en uitgerust met een metalen onderstructuur. Omdat de voetpaden vol nutsleidingen zitten, werden die toen niet vernieuwd. Wel werden ze onderaan de brug verstevigd met een metalen profiel. Maar dat werd dus eind 2018 geraakt bij de aanvaring”, legt schepen van Openbare Werken Johan Servé (SP.A) uit.

Modernisering

“Veel oplossingen zijn er natuurlijk niet. Ofwel worden de ondersteunende profielen vernieuwd waardoor voetgangers opnieuw gebruik kunnen maken van de Bospoortbrug. Een andere mogelijkheid is dat de voetgangers omgeleid worden via de vlakbij gelegen houten voetgangersbrug. De voetpaden op de Bospoortbrug zouden dan afgebroken worden. Over enkele jaren wordt de volledige constructie sowieso vernieuwd in het kader van de modernisering van het kanaal. Uiteindelijk viel de keuze op deze laatste optie”, zegt Johan Servé.

Volgens de timing van de Vlaamse Waterweg zou de afbraak van de voetpaden langs de zijkanten van de Bospoortbrug nog voor de zomer gebeuren. In februari is er een vergadering gepland met alle nutsmaatschappijen om te bekijken wanneer zij hun leidingen kunnen afkoppelen en op een andere manier over het kanaal kunnen brengen.

Pas daarna zullen de voetpaden los gemaakt worden van de brug. Alle werken zullen gebeuren met behulp van een kraan vanop een ponton op het water. Wellicht de laatste week van juni zal de Bospoortbrug voor alle verkeer enkele dagen dicht moeten om alles af te werken en de leuningen te plaatsen.

Aanpassingen

Ondertussen is de stad volop bezig met een alternatief voor de voetgangers. Die zullen de houten baileybrug moeten gebruiken, vlak naast de Bospoortbrug. Die ligt er als gevolg van vorige werken en is er steeds blijven liggen. De toegangshelling vanuit de Willamekaai werd reeds aangepast om de voetgangersbrug voor iedereen toegankelijker te maken.

Op 10 februari starten er werken om ook van op de Graankaai de brug beter bereikbaar te maken. Die werken zullen tot april duren. Daarnaast worden ook nog zebrapaden aangepast en de nodige signalisatie aangebracht. Op de brug zelf en op de toegangshellingen wordt nog een antisliplaag aangebracht.

Door Ingrid Depraetere